”Därför är Marib en nyckelstad i konflikten”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kriget i Jemen eskalerar på ett oroväckande sätt. Stockholmsavtalet skulle skapa stabilitet i Jemen, men den senaste månaden har varit den dödligaste sedan kriget började.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Svaret på varför striderna trappas upp nu finns – åtminstone delvis – här i Marib i norra Jemen. Marib var tidigare känd som Jemens säkraste stad, men nu är det här utanför som den blodigaste frontlinjen i Jemens drygt sjuåriga krig går.

När vi besöker flyktinglägren runt Marib hör vi hela tiden ljudet av bombningar. För inte länge sedan var detta en sömnig småstad, men idag bor internflyktingar från hela landet här.

Granatregn och tomma ögon

Vi åker med regeringsstyrkorna mot frontlinjen nordväst om staden till en postering som attackerades av houthierna tidigare samma morgon. Striderna har pågått fram till för en timme sedan. En soldat berättar att granaterna regnade över dem, och att hans kollega som skadades nu kommer få sitt ben amputerat. ”Vi krossade vår fiende” säger han, men hans ögon är tomma och blicken är någon annanstans.

Den olje-och gasrika Marib är en nyckelstad, den enda staden i norra Jemen som kontrolleras av de saudistödda regeringsstyrkorna. Houthirebellernas offensiv i området har pågått i över ett år men har intensifierats kraftigt den senaste tiden.

I början av januari pressades houthiernas offensiv mot staden tillbaka av bland andra Jättebrigaderna, en styrka som backas upp av Förenade Arabemiraten.

Konflikten trappas upp

För någon vecka sedan trappades konflikten upp ytterligare när houthierna genomförde attacker med missiler och drönare mot mål i Abu Dhabi. Det var första gången som houthierna träffade mål i Förenade Arabemiraten, och tre personer dödades.

Kort därefter inledde koalitionsstyrkorna en våg av bombningar av mål på Houthikontrollerade områden. Den dödligaste attacken mot ett fängelse i staden Sadaa dödade minst 80 personer den 21 januari.

Läkare i Marib: Har omvärlden glömt Jemen?

För Jemens befolkning är lidandet ofattbart stort. Det märks i den akuta undernäringen som drabbar barnen hårdast. Minst 255 000 barn har svultit ihjäl under konflikten. Situationen i Jemen är världens största humanitära katastrof.

På sjukhuset i Marib jobbar kirurgen Khalil Sabry extra långa pass. Sjukhuset har aldrig tagit emot så många skadade som nu.

– Som läkare är jag väldigt ledsen. Jag vill inte se mitt folk så här, säger han och tillägger:

– Jag undrar om omvärlden har glömt Jemen?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.