”Bilkörning handlar inte enbart om att sitta i förarsätet i en bil. Det handlar om att se våra rättigheter i samhället”, säger Madiha Al Ajroush.

”En seger för Saudiarabiens kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Hon greps av polisen, fick sparken från sitt arbete och hennes vänner vågade inte längre ringa henne. Orsaken var att hon kört bil. SVT Nyheter har åkt till Saudiarabien och träffat kvinnoaktivisten Madiha Al Ajroush.

I snart trettio år har Madiha Al Ajroush kämpat för saudiska kvinnors rätt att köra bil. En kamp hon personligen fått betala ett högt pris för.

När SVT Nyheter nu träffar henne i hennes hem i Riyadh strålar hon av glad energi. Hon ser beslutet att kvinnor från och med nästa år kommer att kunna ta körkort som en stor seger.

SVT i Saudiarabien

– Min första reaktion när jag fick höra det var chock. Så många år som vi har kämpat. Det är ett tecken på en mycket optimistisk framtid, säger hon.

Trotsade förbudet

Madiha Al Ajroush trotsade förbudet för kvinnor att köra bil första gången när hon deltog i en protest år 1990. En grupp av kvinnor samlades på en parkeringsplats i centrala Riyadh och körde sina bilar i konvoj tills polisen grep dem. 

– Följderna var hemska. Myndigheterna kom till mitt hem och brände mitt arkiv med alla mina bilder. Jag jobbade heltid som fotograf vid den tiden men bestämde mig för att kampen var värd priset. Jag förlorade jobbet, människor vågade inte längre ringa till mig och det spreds hemska rykten om mig, säger hon.

Saudiarabien genomför just nu en rad förändringar eftersom landet inte kan vila på sina oljerikedomar för evigt.

Ska bli mindre beroende av oljan

Det styrande saudiska kungahuset och den mäktige kronprinsen Mohammed Bin Salman har lanserat ett reformpaket för att göra landet mindre beroende av oljan, och av de utländska gästarbetare som i dag utför en stor del av arbetet i landet.

Till exempel arbetar i dag hundratusentals utländska gästarbetare som chaufförer åt vuxna saudiska kvinnor.

Fler yrken öppnas nu för saudiska kvinnor, och det finns också tecken på att systemet med manliga förmyndare för alla kvinnor sakta är på väg att förändras. 

– I dag måste vi ha en manlig förmyndares tillstånd för att gifta oss eller resa utomlands. Men vi har rätt att själva bestämma vad vi vill studera eller om vi vill arbeta. Jag hoppas att nästa steg efter bilkörningen blir att systemet med förmyndarskap avskaffas, säger Madiha al Ajroush.

”Innebär stora förändringar på sikt”

Beslutet att kvinnor kommer kunna ta körkort har inte enbart tagits väl emot.

Det wahabistiska prästerskapet med sin djupt konservativa tolkning av islam har stort inflytande på hur landet styrs, men deras röster hörs mindre starkt nu, menar Madiha Al Ajroush.

– Bilkörning handlar inte enbart om att sitta i förarsätet i en bil. Det handlar om att se våra rättigheter i samhället. Det kanske verkar enkelt men det kommer att innebära stora förändringar på sikt, säger Madiha Al Ajroush.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT i Saudiarabien

Mer i ämnet