Hege Löstedt, mamma till en av de överlevande på Utöya Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Anhöriga lättade över fängelsedomen

Uppdaterad
Publicerad

Offren efter terrorn på Utöya väntade spänt på Tingsrättens utslag i Breivik-rättegången under fredagsförmiddagen.

-Nu kommer vi inte att få höra från honom på ett tag. Nu kan vi få lugn och ro, säger Per Balch Sörensen vars dotter sköts till döds på Utöya, till danska TV2.

Anders Behring Breivik bedömdes inte vara tillräckligt psykiskt sjuk och kunde därför dömas till fängelse. Men Balch Sörensen anser ändå att han inte riktigt kan betraktas som tillräknelig:

-En människa som gör något sådant är helt enkelt inte normal.

Balch Sörensen hoppas att anhöriga och överlevande nu kan gå vidare och Behring Breivik vill han inte tänka på mer:

-Han är som luft för mig.

En modig dom

Erik Sönstelie vars dotter Siri överlevde massakern på Utöya, säger att det var en självständig och modig dom av Tingsrätten.

-Det var knäpptyst i salen där de anhöriga och överlevande följde uppläsningen. Man riktigt kände lättnaden hos många föräldrar, fortsätter han.

Erik Sönstelies dotter Siri flydde undan Breiviks kulor, och gömde sig till slut bakom en liten sten när han sköt.

-Siri är lättad, säger hennes pappa Erik. Det viktigaste för oss är att Breivik får sitt straff och aldrig kommer ut. Dagens dom är en lättnad för många, eftersom Breivik sagt att han inte kommer att överklaga om det blir fängelse.

-Nu kan de anhöriga åka hem med hopp om att detta är slutet på rättsprocessen.

Hela samhället ansvarigt

En som hela tiden önskat att Anders Behring Breivik skulle dömas till fängelse är Trine Aamodt. Hennes son dödades av Breiviks kulor på Utöya den 22 juli i fjol.

-Jag är glad för att han bedömdes vara tillräknelig. Jag är också glad för att beslutet var enstämmingt, säge Aamottd till VG Nett.

-Det skulle vara fruktansvärt om inte bara han, utan hela samhället, förnekade sitt ansvar genom att säga att det bara handlade om en sjukdom.

Emma Martinovic, som överlevde terrorn, fick sina förhoppningar infriade när Breivi k bedömdes vara tillräknelig. Hon berättar för VG Nett att hon blev överlycklig när hon fick veta beslutet på via mobiltelefon när hon var på väg till Trondheim på fredagsförmiddagen.

-Det var väldigt viktigt för mig. Känslan av vara helt ”shaky” och sedan få höra att han kommer att få avtjäna 21 år. Jag har inte varit här glad sedan 22 i juli förra året, det är en enorm börda lyfts från mina axlar, säger Martinovic till .

Inget avslut för alla

Även Hege Löseth, mamma till Silja Övrelid som var en av de sista som räddades när hon försökte simmande försökte fly från massakern, är lättad över domen.

-Det viktigaste är att han tas bort från samhället så länge han lever. Vi vill inte ha honom ute i samhället efter de brott han gjort sig skyldig till, säger hon till NRK.

Hege Löseth, som också leder en stödgrupp för Utöya-ofren, tror inte att domen kommer att leda till ett avslut för offren:

-Många är svårt skadade och det blir inget avslut i mångas liv bara för att tv-sändningarna slutar, säger Löseth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik

Mer i ämnet