Foto: Salim Alsabbagh

En tredjedel av Polen är ”hbtq-fri zon”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär en tredjedel av Polens territorium, cirka hundra städer och kommuner, har utfärdat särskilda deklarationer för hur hbtq-frågan ska hanteras av myndigheter. Dessa områden kallas för ”hbtq-fria zoner”.

Andrzej Kuszyk är lokalpolitiker i staden Pulawy, och var en av de som röstade fram en deklaration som inskränker hbtq-personers rättigheter. Deklarationerna kom till i mars 2019 efter att Warszawas borgmästare gått ut sagt att hbtq-personer bör få mer stöd i skolorna och samhället.

– Det är i grund och botten bara en deklaration som inte anger några rättsliga följder eftersom det vore ett brott mot konstitutionen. Det är ett utlåtande som är riktat mot personer som under sken av att kämpa för hbtq-personers intressen försöker införa vissa saker i rättssystemet, säger Kuszyk.

Deklarationerna kom till i mars 2019 efter att Warszawas borgmästare gått ut sagt att HBTQ-personer bör få mer stöd i skolorna och samhället.

Se reportaget från Pulawy i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.