Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon går SVT igenom tre av den gångna veckans mest vanliga ryska propaganda-påståenden. Foto: TT/SVT

En vecka efter terrordådet: Så låter den ryska propagandan

Publicerad

En vecka har passerat sedan terrordådet mot Crocus city hall i Moskva, där minst 140 människor dödades. Under den tiden har anklagelser och påståenden fyrats av i hög takt från ryska statsmedier.

IS Khorasan har gått ut i olika propagandakanaler och tagit på sig terrordådet i Moskva. Det ska enligt terrorexperten Hans Brun finnas trovärdiga tecken på att det är en IS-filial som ligger bakom dådet.

Men i rysk statsmedia, med kanaler som RT och nyhetssajter som Ria Novosti och Sputnik, ges en annan bild. Istället fokuserar rapporteringen på Ukraina, USA och påstådda hemliga försök att terrorrekrytera ryska ungdomar.

Terrorattack i Moskva

– Det här är ett försök att lägga ansvaret på Ukraina i ett läge där det här ju är ett fiasko för en säkerhetsstat som Ryssland, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

I videon ovan går SVT igenom tre av den gångna veckans mest vanliga ryska propaganda-påståenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet