• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Enande ord när brexit började i Bryssel

Publicerad

Enighet och konstruktivitet betonades när förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU slutligen kom igång. Den brittiska regeringen utlovar snabba besked om sin syn på framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien.

– Klockan tickar, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på presskonferensen efter den första formella brexitförhandlingen i Bryssel.

Men både han och motparten David Davis – Storbritanniens brexitminister – trycker ändå hårt på enighet och konstruktivitet.

– För både EU och Storbritannien är en rättvis uppgörelse möjlig – och betydligt bättre än ingen uppgörelse alls. Vi kommer att arbeta hela tiden med Storbritannien, aldrig mot, säger Barnier.

– Det står tydligt från början att båda sidor vill nå bästa möjliga lösning som fungerar för både EU och Storbritannien, fyller Davis i.

LÄS MER: Allt du behöver veta om brexit (och lite till)

Eniga om datum

Den första förhandlingsdagen gick först och främst ut på att slå fast hur själva förhandlingarna ska gå till.

– I dag har vi enats om datum, vi har enats om organisationen och vi har enats om prioriteringarna, säger Barnier.

En vecka varje månad ska själva samtalen föras är det tänkt. Däremellan ska parterna förbereda sig, utbyta dokument och gå igenom vad som sagts.

Nästa runda är aviserad till vecka 29, som inleds den 17 juli.

VIDEO: Få brexitkoll på 60 sekunder

Nordirland och Irland ska diskuteras

Rent konkret lovar samtidigt Storbritannien att nästa måndag komma med besked om hur regeringen ser på framtida rättigheter för de EU-medborgare som nu bor i landet. EU:s stats- och regeringschefer ska informeras om premiärminister Theresa Mays planer redan vid inkommande EU-toppmöte på torsdag och fredag.

Enligt David Davis hoppas britterna på en ”snabb lösning” om rättigheterna. Däremot kan det dröja lite längre innan frågan om gränsen mellan det brittiska Nordirland och resten av Irland är löst.

LÄS MER: Britterna lämnar EU – för att bli globala

Merkel: Lyssna noga

Från Tyskland skickade samtidigt förbundskansler Angela Merkel en förhoppning om en ”bra uppgörelse”.

– För mig handlar det framför allt om att EU27 (de medlemsländer som blir kvar när Storbritannien lämnar) fortsätter tillsammans och noga lyssnar på Storbritanniens önskemål och förväntningar, sade Merkel efter ett möte med Rumäniens president i Berlin, enligt Reuters.

Målet är att Storbritannien ska lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte, den 29 mars 2019. (Se faktaruta för fullständig tidtabell.)

Fakta: Förhandlingarna i Bryssel

Visa

Här är några av punkterna som parterna enades om vid de inledande brexitförhandlingarna:

 * Förhandlingsrundorna ska bestå av plenarmöten och arbetsgruppsmöten. Plenarmötena ska ledas av chefsförhandlarna eller koordinatorerna (de biträdande chefsförhandlarna).

 * Tre inledande arbetsgrupper har skapats: om medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och ”övriga separationsfrågor”. En dialog om Irland/Nordirland har samtidigt dragits igång av koordinatorerna.

 * Förhandlingstexterna ska delas med varandra åtminstone en vecka i förväg. Varje förhandlingsrunda kommer att organiseras i fyraveckorscykler. Runda två är planerad att inledas den 17 juli, runda tre den 28 augusti och runda fyra den 18 september.

* Engelska och franska ska användas som arbetsspråk.

Källa: EU-kommissionen

Fakta: Vägen mot brexit

Visa

Här är några av hållplatserna längs den långa vägen mot ett brittiskt utträde ur EU:

 * 23 juni 2016: Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med 52 procent mot 48.

 * 29 mars 2017: Premiärminister Theresa May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.

 * 19 juni: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis inleder formellt förhandlingarna i Bryssel.

 * 17 oktober: Övriga EU-länder väntas rösta om vilka platser som får överta EU:s bank- och medicinmyndigheter från London.

 * Årsskiftet 2017/18: EU:s förhandlare hoppas ha nått tillräckligt långt för att kunna börja diskutera ett framtida handelsavtal med Storbritannien.

 * Oktober 2018: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament i medlemsländerna.

 * 29 mars 2019: Storbritannien kan formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet