Storbritanniens premiärminister David Cameron. ARKIVBILD Foto: TT

Storbritannien stoppar flyg till Sinai

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien ställer nu in alla flygresor till och från Sinai sedan efter de senaste uppgifterna om att en explosion kan ha fått det ryska flygplanet, Flight 9268, att krascha i Egypten i lördags.

En talesperson för David Cameron sade under onsdagen att alla flygningar från den egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh till England hade försenats, detta på grund av säkerhetsutredningar. Samtidigt ställer man också in flygningar i motsatt riktning, enligt The Guardian.

– Medan utredningen fortfarande pågår kan vi inte kategoriskt säga varför det ryska jetplanet kraschade. Men under det att mer information framkommit har vi blivit oroliga för att det ryska planet kan ha störtat på grund av ett explosivt föremål.

Flygkraschen i Egypten

Brittiska flygsäkerhetsexperter är nu på väg till Sharm el-Sheikh för att inspektera säkerheten på flygplatsen. I senare skede kommer man att avgöra om det kan anses säkert för planen att lyfta mot Storbritannien.

Utesluter nedskjutning

Amerikanska satelliter ska före flygkraschen ha registrerat värmeutveckling kring flygplanet. Det är svårt att tolka exakt vad de uppgifterna innebär, möjligen handlar det om en bomb ombord men det kan också röra sig om en motorexplosion tillföljd av haveri, enligt en anonym amerikansk talesperson. Enligt uttalandet är det dock inte sannolikt att flygplanet skjutits ned, eftersom inget tyder på att en missil avfyrats från marken, uppger Sky News.

Fler tecken på explosion

Amerikanska underrättelsekällor framhåller också det faktum att flygplanets stjärtfena återfanns fem kilometer från resten vrakkroppen, som ett tecken på att en explosion ska ha skiljt vrakdelarna åt redan i luften, uppger CNN.

Den ryska haverikommissionen uppger att dokument, föremål och material som är betydelsefulla i utredningen har hittats i Sinai. Kommissionens talesman Vladimir Markin säger till nyhetsbyrån Interfax att de egyptiska myndigheterna har utvidgat ytan som genomsöks.

IS vidhåller skuld

Experter säger att utredningen av flygkraschen kommer att tid, då de så kallade svarta boxarna och rester av flygvraket ska gås igenom.

Terrorgruppen Islamiska staten (IS), som tidigare tagit på sig dådet, vidhåller att det ryska flygplanet sköts ned. Men i ett uttalande från IS heter det också att ”Vi har ingen skyldighet att förklara hur det störtade”, enligt AP.

Nya uppgifter i natt

Under natten kom uppgifter om att en den brittiska underrättelstjänsten anser det möjligt att det fanns ett explosivt föremål ombord på det ryska planet som störtade i lördags.

Uttalandet om stoppade flygningar gjordes av utrikesminister Philip Hammond sent på onsdagen. Han sade att inga brittiska flyg tillåts lämna flygplatsen vid turistorten tills vidare. Bara de allra nödvändigaste flygningarna tillåts till Sharm el-Sheikh, skriver Reuters.

IS ansvarig enligt Amerikanska underrättelserapporter

Amerikanska underrättelserapporter hävdade på onsdagen att Islamiska staten (IS) hade planterat en bomb ombord enligt CNN. Men den amerikanske myndighetspersonen undvek att säga att slutsatsen var slutgiltig.

Stoppar flyg

Den brittiska regeringen hade redan tidigare på onsdagen uppmanat flygbolag att skjuta upp avgångar från den egyptiska turistorten i väntan på ytterligare undersökningar. Regeringen underströk dock att det var ”en försiktighetsåtgärd” och att ytterligare undersökningar krävs.

Svenska utrikesdepartementet ändrar inte sin reserekommendation för Egypten. I den avråds från alla resor till Sinailhalvön utom till Sharm el-Sheikh där UD avråder från icke nödvändiga resor.

SAS har en avgång på lördag mellan Köpenhamn och Sharm el-Sheikh. I nuläget ska den gå som planerat.

–Men vi utvärderar situationen hela tiden, säger Trine Kromann-Mikkelsen, presschef för SAS i Danmark.

Den ryska haverikommissionen uppgav att dokument, föremål och material som är betydelsefulla i utredningen har hittats i Sinai. Kommissionens talesman Vladimir Markin säger till nyhetsbyrån Interfax att de egyptiska myndigheterna har utvidgat ytan som genomsöks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet