Glädje utanför parlamentet för de som jobbat för ett ja till lagförslaget. Foto: Scanpix

Ja till enkönade äktenskap i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan åtta timmars debatt röstades enkönade äktenskap igenom i det brittiska parlamentets underhus.
Men många Tory-ledamöter gick emot premiärministern David Cameron och röstade emot förslaget.

David Cameron har gett förslaget sitt fulla stöd men det har blivit en fråga som har splittrat partiet. I söndags uppvaktades Cameron av 20 personer som har eller haft ledande funktioner inom partiet. De uppmanade honom att skjuta upp omröstningen till efter nästa val ”för att inte skada partiet”.

Men trots det genomfördes omröstningen på tisdagen efter en lång debatt. Parlamentsledamöterna började debatten halv tolv lokal tid och slutade först sju och en halv timme senare.

När det var dags för omröstning var det en klar majoritet, 400-175, som röstade för förslaget i underhuset. Men det var många partikollegor till Cameron som röstade emot.

Tim Loughton, tidigare minister i Camerons regering, sa att det var fler Tory-ledamöter som röstade emot eller avstod än röstade för. Under debatten sa Loughton att det var ”nonsens” att de som är emot gayäktenskap är homofobiska.

Förslaget går nu vidare till utskottsgranskning och sedan blir det ännu en parlamentsomröstning. Därefter ska överhuset behandla förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.