Massiv explosion i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

En ”enorm explosion” skedde i den nordliga staden Aleppo, rapporterar både statlig tv och aktivister. Explosionen jämnade en militärbas med marken.

Flera byggnader drabbades hårt, däribland Carlton Citadel Hotel, som ska ha använts som militärbas för regeringstrupper, enligt oppositionskällor.

Carlton är ett före detta lyxhotell i Aleppo, numer förvandlat till armébas, i stadens gamla stadsdel. Hotellet öppnades 2011, strax innan upproret i landet började, i en gammal byggnad.

Syrienkriget

Tar på sig dådet

Rebellgruppen Islamic Front har tagit ansvaret för dådet, och de ska ha placerat en bomb i en tunnel under hotellet. De skriver på sitt Twitter-konto att ”frihetskämpar jämnat Carlton Hotel i gamla Aleppo och ett antal närliggande byggnader vid marken, och med det dödat 50 soldater”.

Den statliga nyhetsbyrån Sana uppger att ”terrorister” utfört ett bombdåd i tunnlar under en gammal del av staden. Carlton Hotel ligger intill Aleppos Citadel, som är ett av världens äldsta och största i sitt slag.

Statliga medier har inte uppgett att någon har dött i bombdådet. Inga officiella dödssiffror finns ännu.

Delad stad

Aleppo, det krigshärjade landets största stad, är uppdelat i rebell- och regeringskontrollerade halvor.

De senaste veckorna har rebellerna försökt vinna mark i regeringskontrollerade delar av Aleppo, skriver BBC. Den rebellkontrollerade delen av staden har sedan december utsatts för intensiva bombattacker riktade mot tätbefolkade områden, och hundratals människor har dött.

Torsdagens attack sker i ett regeringsstyrt område som gränsar till en del av Aleppo som det länge krigats om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet