Foto: TT

Entusiaster återskapade Hastingsslag

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 950 år sedan slaget vid Hastings ägde rum. Av den anledningen samlades medeltidsentusiaster i södra England på lördagen för att rekonstruera den mytiska drabbningen.

Runt 1.000 ”soldater” representerade dels de normandiska invasionsstyrkorna ledda av hertig Vilhelm I av Normandie, mer känd som Vilhelm Erövraren, dels de anglosaxiska försvarsstyrkorna ledda av kung Harald Godwinson. Tillsammans bjöd de publiken på en timslång uppvisning av slaget.

I Storbritanniens historia var sammandrabbningen ett avgörande ögonblick eftersom Harald Godwinson stupade i slaget, som inleddes under en period då normanderna regerade sedan Vilhelm hade kommit till makten.

I det anglosaxiska rekonstruerade lägret förberedde två män lunch – en tjock brödskiva täckt med kött. Till det dracks mjöd.

Bortsett från ett antal portabla toaletter och en kamera från BBC fanns varken duschar, elektricitet eller mat som introducerades i Europa förrän långt senare, som potatis och tomat. Allt skulle vara så tidsenligt som möjligt.

– Slagfältet är som det var. Det är mycket unikt. Det är som om du stred vid slaget om Verdun [under första världskriget], sade Michael Sadde, som deltog i rekonstruktionen som Vilhelm.

– Sådana här landskap har på andra platser blivit täckta av betong. Här har det varit bevarat i 950 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.