Den sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein hittades död i sin cell på häktet Metropolitan Correctional Center i New York 2019. Foto: DON EMMERT/TT, AP/TT

Epsteins häktesvakter erkänner – förfalskade handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Sexbrottslingen och miljardären Jeffrey Epstein tog sitt liv i en häktescell i New York 2019, trots extra bevakning. Nu erkänner vakterna som skulle kontrollera honom att de förfalskade protokollen som skulle visa att de hade koll, skriver AP och hänvisar till amerikanska myndigheter.

De två vakterna åtalades redan under hösten samma år för att inte ha tittat till Epstein regelbundet, trots att det skulle ske varje halvtimme. De misstänktes samtidigt för att felaktigt skrivit in i häktesprotokollen att kontrollerna gjorts, något de förnekade.

Men nu har vakterna, i samband med ett avtal med federala åklagare, erkänt att de förfalskade dokumenten. De kan därmed slippa fängelse men tvingas genomföra hundra timmars samhällstjänst om en domare godkänner avtalet. Besked kan komma under nästa vecka, enligt AP.

Sov och surfade

Enligt erkännandet så ska vakterna, som satt bara några meter från Epsteins cell, bland annat ha surfat på nätet, sovit och uppehållit sig i avdelningens uppehållsrum i stället för att ha koll på den intagne.

Båda vakterna arbetade vid tillfället övertid på grund av personalbrist.

Utreddes för sexbrott mot barn

Jeffrey Epstein greps under sommaren 2019 för att ha genomfört en rad sexuella övergrepp mot barn mellan 2002 och 2005. Redan 2008 dömdes han till 18 månaders fängelse för att ha köpt sex av minderåriga, en dom som kritiserats för att ha varit för mild.

Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump samt den brittiske prinsen Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

I juli 2019, en månad efter det att han gripits, hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.