USA:s president Trump välkomnar Turkiets president Erdogan vid mötet i Washington. Foto: TT

Erdogan fördömer USA:s stöd till YPG-milis

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gick på offensiven när han träffade USA:s president Donald Trump.

Att se den kurdiska YPG-milisen i Syrien som en partner kommer aldrig att accepteras, sade Erdogan – som också varit ”mycket tydlig” vad gäller predikanten Fethullah Gülen.

Tongångarna var hårda vid en gemensam pressträff med Trump i Vita huset i Washington.

– Det är absolut oacceptabelt att överväga YPG-PYD som partner i regionen, och det går emot en global överenskommelse vi nått, sade Erdogan.

Den turkiska presidenten refererade också till PYD, som är YPG:s politiska gren.

– På samma sätt borde vi aldrig tillåta dessa grupper som vill ändra de etniska och religiösa strukturerna i regionen att använda terrorism som en förevändning, fortsatte Erdogan, som anser att kurderna använder kampen mot terrorgruppen IS i Syrien som en ursäkt för separatistiska målsättningar.

Hoppet falnat

Ankara likställer YPG med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet. Relationen mellan de båda Natoländerna försämrades redan under president Barack Obamas styre på grund av USA:s stöd till YPG. Turkiet har hoppats på förbättrade relationer med Trump vid rodret, men förhoppningarna har dämpats sedan Washington nyligen beslutat att beväpna YPG i kampen mot IS.

Erdogan lyfte också vikten att utöka samarbetet i kriget mot terrorism.

– Vi kommer att bekämpa alla terrorrörelser som utgör ett hot mot oss, sade han och nämnde då YPG.

”Mycket tydlig”

En annan fråga som orsakat smolk i glädjebägaren är alltså predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA. Ankara pekar ut Gülen som hjärnan bakom kuppförsöket i somras och Turkiet har begärt att han lämnas ut. Erdogan klargjorde att han varit ”mycket tydlig” med Turkiets önskemål om Gülen.

Samtidigt har Turkiet börjat närma sig USA:s ärkefiende Iran, och odlar sedan en tid en nära relation med Ryssland.

Donald Trump sade vid pressträffen att USA ska arbeta tillsammans med Turkiet för att möta gemensamma hot, och underströk att ”det amerikanska och turkiska folket har varit allierade i åratal”.

– Vi stöder Turkiet i deras kamp mot terror, mot IS och PKK, så att de inte har några säkra platser, sade Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.