Erdogan tänker få Europa att betala för avtalet man ingått, tror Christoffer Wendick. Foto: TT

Analys: ”Erdogan har fingret på Europas svaga punkt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Medan EU haft fullt sjå med att täppa till rutten från Libyen, så har trycket ökat från en annan plats i samma hav. Allt fler asylsökande lyckas åter ta sig vidare från Turkiet mot Europa. Och grannländerna frågar sig om detta är en försmak av vad som väntar ifall president Erdogan gör allvar av hotet att driva miljoner flyktingar västerut. En liten påminnelse.

Christoffer Wendick

EU-reporter

Än så länge lever pakten om migration som slöts med Turkiet för snart fyra år sedan. Landet anställdes då som gränsvakt åt Europa. Men EU har ännu inte betalat det pris som Turkiet förväntade sig.

I de flesta europeiska huvudstäderna är man i dag nöjd. Turkiet har levererat och migrationskrisen som hotade hela sammanhållningen i unionen är åtminstone tillfälligt löst. Men i en huvudstad är man missnöjd – Ankara.

Skulle slopa visumkrav

Förutom de 60 miljarder som EU lovat betala för att förbättra livet för de som lever som flyktingar i Turkiet fanns löften om annan ersättning. Enligt pakten skulle man snabbare försöka slopa kraven på visum för turkiska medborgare som besöker EU-länder. Detta har inte hänt.

Man skulle också snabbare försöka utveckla tullunionen med Turkiet för att öka handeln. Detta har inte heller hänt.

Hittat Europas svaga punkt

Så i brist på detta, försöker Erdogan på andra sätt dra nytta av EU:s skräck inför en ny migrationskris. Genom hot hoppas han kunna dämpa kritiken när norra Syrien invaderas eller när det borras efter naturgas i Cyperns ekonomiska zon.

Erdogan har hittat Europas svaga punkt och håller sitt finger på den. Och på något sätt tänker han få Europa att betala för avtalet man ingått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.