Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Foto: Adem Altan/TT

Erdogan i ny attack mot Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

I en ny verbal attack mot Nederländerna så håller Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Nederländerna ansvarigt för det värsta massmordet i Europa sedan andra världskriget.

President Erdogan syftar på den nederländska FN-styrka som misslyckades med att förhindra massakern i Srebrenica 1995, då 8.000 muslimska män och pojkar mördades och dumpades i massgravar av bosnienserbiska styrkor.

Händelserna i Srebrenica är fortfarande ett trauma i Nederländerna och har omgärdats av diskussioner om de fredsbevarande soldaternas agerande.

År 2013 dömde en holländsk domstol att Nederländerna är ansvarigt för dödsfall i Srebrenica.

”Rutten karaktär”

– Vi känner till Nederländerna från Srebrenicamassakern. Vi vet hur rutten deras karaktär är från massakern på 8.000 bosnier där, säger Erdogan i ett livesänt tevetal på tisdagen, enligt AP.

Den nederländske premiärministern Mark Rutte svarar i en intervju med RTL Z. Han kallar Erdogans kommentar för ”en hemsk förvanskning av historien”.

– Vi kommer inte sänka oss till denna nivå. Det är helt oacceptabelt, säger Rutte.

President Erdogan menar även i tevetalet att Tysklands förbundskansler Angela Merkel attackerar Turkiet på samma sätt som nederländsk polis använt hundar och hästar mot turkiska demonstranter, enligt Reuters.

Erdogan säger att några europeiska länder ”har blivit tagna som gisslan av rasistiska och fascistiska partier” och menar vidare att det finns utrymme för ytterligare sanktioner mot Nederländerna.

Turkiet har hotat införa sanktioner mot Nederländerna efter att den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavusoglu i lördags nekades att landa i Nederländerna för att hålla ett kampanjmöte och socialminister Fatma Betül Sayan Kaya senare eskorterades ut ur landet.

Det vore bisarrt om Turkiet införde sanktioner mot Nederländerna, svarar den nederländske premiärministern Mark Rutte.

Igår meddelade Turkiet att den nederländska ambassadören kommer att stoppas från att återvända till Turkiet och att alla kontakter på regeringsnivå upphör.

”Spelar offer”

Turkiet håller den 16 april en folkomröstning om ett mycket omstritt förslag till grundlag, som skulle ge presidenten kraftigt utökad makt. Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière anklagar Erdogan för att försöka spela på en offerroll inför omröstningen, i syfte att vinna röster.

– Uttalandena från Turkiet är absurda och har ingen verklig grund. Deras enda syfte att är att placera Turkiet i en offerroll, för att vinna stöd bland väljarna, säger de Maizière.

Turkisk folkomröstning om ny grundlag

Turkiet håller den 16 april en folkomröstning om en ny grundlag, som om den godkänns kommer att utöka president Erdogans makt kraftigt.

Kritiker menar att den i praktiken skulle göra president Recep Tayyip Erdogan enväldig, medan förespråkare säger att den borgar för ett starkt och stabilt Turkiet.

Tyskland och Nederländerna har stoppat flera turkiska ministrar från att driva valkampanj bland röstberättigade medborgare i utlandet, vilket har lett till mycket starka reaktioner från Turkiet, som jämfört agerandet med fascister och nazister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.