Foto: TT

Erdogan: Kvinnor utan barn är ofullständiga

Uppdaterad
Publicerad

Föd minst tre barn, det är den senaste uppmaningen till turkiska kvinnor från landets president. – Att avvisa moderskapet innebär att man ger upp sin mänsklighet, sade Recep Tayyip Erdogan.

Det var när den turkiske presidenten deltog vid invigningen av en turkisk kvinnoorganisation på söndagen som han uppmanade kvinnor att satsa på barnafödande.

– Jag skulle rekommendera att man skaffar minst tre barn, sade Erdogan enligt al-Jazira.

Friktion

”Förnekar kvinnlighet”

Presidenten underströk att han stöder att kvinnor arbetar men menade att det inte bör vara ett hinder för att skaffa barn.

– En kvinna som förkastar moderskapet, som avstår från att vara hemma, oavsett hur framgångsrik karriär hon har, är bristfällig, är ofullständig, sade Erdogan.

Kvinnor som väljer att satsa på karriären istället för sitt moderskap ”förnekar sin kvinnlighet”, sade presidenten också.

Starka reaktioner

Erdogans uttalanden har redan väckt ilska bland landets kvinnor. Gülsüm Kav, generalsekreterare för kvinnorättsorganisationen We will stop femicides, jämför Erdogans kvinnosyn med den i ”gamla fascistregimer”.

Fackföreningsledaren Arzu Çerkezoğlu säger till tidningen Hurriyet att Erdogan bidrar till att låsa fast kvinnor i låglönejobb och degradera dem till andra klassens medborgare.

Kallar preventivmedel förräderi

Erdogans uttalanden är de senaste i en rad kontroversiella kommentarer kring kvinnor och barnafödande.

Förra veckan sade han att preventivmedel inte hörde hemma i muslimska familjer, ett uttalande som ledde till stor vrede hos kvinnoaktivister i Turkiet.

Vid ett tidigare tillfälle har han också enligt flera nyhetsbyråer kallat preventivmedel för ”förräderi”.

Uttalandena uppges ytterst syfta till att öka antalet invånare i Turkiet, även om befolkningen redan är på kraftig uppgång.

Förra året låg befolkningen enligt officiell statistik på 78.741 miljoner vilket innebär att ökningstakten ligger på cirka 1,3 procent. År 2000 var befolkningen i Turkiet mindre än 68 miljoner.

Se hela veckans Friktion här!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 7 juni handlar Friktion om Turkiet och president Erdogan, som har hyllats för att ha reformerat Turkiet – men även anklagats för maktfullkomlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet