Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på partimötet i Kayseri där han sade att Macron behöver ett psyktest. Foto: AP-TT

Erdogan: Macron behöver ett psyktest

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron behöver ett ”psyktest”, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Frankrike har svarat med att kalla hem sin ambassadör i Turkiet för konsultationer.

Frankrikes president har de senaste veckorna upprepade gånger gått hårt åt vad han kallar ”islamistisk separatism”.

– Islam i dag är en religion i kris i hela världen, sade Macron i början av oktober i anslutning till att han presenterade lagförslag som ska skydda Frankrikes sekulära tradition.

Efter det brutala mordet på historieläraren Samuel Paty, som visade sina elever Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet, slog Macron fast att:

– Islamister vill åt vår framtid.

”Oacceptabelt”

Det turkiska utrikesdepartementet har tidigare varnat för att Macrons uttalanden riskerar att leda till ökad främlingsfientlighet. Nu går även den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan till angrepp på sin franske kollega, i aningen mindre diplomatiska ordalag.

– Vad kan man säga om ett statsöverhuvud som behandlar miljoner människor från andra trosgrupper så här? Först och främst, ta ett psyktest, sade Erdogan i ett tv-sänt tal på lördagen.

I ett ovanligt drag svarar Frankrike genom att kalla hem sin ambassadör från Turkiet för konsultationer.

”President Erdogans kommentarer är oacceptabla. Hån och förolämpningar är inte en lämplig väg”, uppger Macrons kansli i ett uttalande.

Senare på söndagen gick EU:s utrikeschef Josep Borrell ut och fördömde Erdogans uttalande, som även han beskriver som oacceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.