Minnesceremoni i Paris efter lärarmordet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen arrangerades en nationell ceremoni i Frankrike för att hedra minnet av den mördade läraren Samuel Paty.

– Samuel Paty blev i fredags Republikens ansikte, säger president Emmanuel Macron under sitt tal.

Ceremonin inleddes vid 19.30 på Sorbonne-universitets innergård i Paris.

– Idén med att hålla ceremonin vid det runt 800 år gamla universitet är att hylla upplysningens idéer, som skulle gå emot religiös fanatism och hylla det rationella tänkandet, säger SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris.

Hela den politiska kåren deltog i ceremonin, även representanter från tidigare regeringar.

– Man vill visa att man samlas gemensamt för Republikens grundvärden, som man menar blivit attackerade genom det här dådet, säger Christian Catomeris.

”Kommer inte att avstå från karikatyrer”

Bland kvällens talare fanns president Emmanel Macron, som inledde sitt tal med att säga att han inte tänkte prata om ”dessa terrorister som gör de här attentaten möjliga”.

– Jag vill prata om er son, er bror, er farbror. Den som ni älskade. Om din far. Jag vill prata om er kollega och lärare som fallit för att han valde att undervisa. För att lära sina elever att bli medborgare, lära dem om de friheter de har. I kväll vill jag tala om Samuel Paty.

Macron pratade vidare om den kärlek till böcker och det stora intresset för religion och historia som tog Samuel Paty till lärareyrket, och avslutade med att tala direkt till den avlidne läraren.

– Vi kommer att fortsätta. Vi kommer att försvara den frihet som du lärde ut så bra och vi kommer att bära sekularismen högt. Vi kommer inte att avstå från karikatyrer och teckningar.

Stora manifestationer

Tidigare på onsdagen delades Hederslegionen postumt ut till Samuel Paty, som mördades i det misstänkta terrordådet i fredags. Det är den högsta utmärkelsen som en fransk medborgare kan få.

Händelsen har också genererat stora manifestationer för yttrandefrihet, bland annat i det område nordväst om Paris där Samuel Paty bodde och undervisade.

Se hela sändningen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.