Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president. Foto: TT

Erdogans budskap till alla turkar i Europa: ”Skaffa fem barn!”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har gått ut med en skarp uppmaning till alla turkar bosatta i Europa: Skaffa så många barn som det bara går. Detta för att se till att turkar ska bli ”Europas framtid”.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu fick inte tillstånd att landa i Nederländerna, där han planerat en kampanj inför den turkiska folkomröstningen den 16 april.

Efter att Nederländerna sedan beslutat att portförbjuda flera andra turkiska ministrar har relationerna länderna emellan försämrats drastiskt, och under föregående vecka avfyrade president Erdogan en rad hot. Han kallade bland annat de nederländska myndigheterna för fascister och sa att de är efterföljare till nazisterna.

– Detta kommer verkligen att stå Nederländerna dyrt, sade presidenten i ett tal i Istanbul, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

”Alla mina bröder och systrar i Europa”

I ett tal direkt riktat till turkar bosatta i Europa under fredagen manade Erdogan att hans landsmän skulle föröka sig.

– Jag kallar alla mina landsmän, alla mina bröder och systrar i Europa. Skaffa inte tre barn, skaffa fem! Platsen ni bor på är ert nya hem. Gör anspråk på det. För ni är Europas framtid, sade Erdogan i talet, enligt lokal media.

Erdogan anklagade också EU för religiös intolerans, efter att EU-domstolen givit ett belgiskt företag rätt att förbjuda en anställd att bära slöja, något som SVT Nyheter tidigare också rapporterat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.