Erik bor i Europas första energipositiva höghus

Uppdaterad
Publicerad

Slitna gamla höghus i miljonprogrammens förorter får nytt liv i en unik holländsk modell. SVT har besökt Europas första höghus som är självförsörjande på både värme och el.  Hittills har 5000 flervåningshus i Nederländerna försetts med nya fasader som likt en jacka kläs ovanpå den gamla. Vinnare är hyresgästerna, förlorare är elbolagen.

Till och med balkongerna har försetts med svarta solpaneler, det står solceller på taket, fönstren har treglasskikt och en ny, isolerande fasad har monterats på den gamla. Det som var ett slitet 60-talshus i betong i miljonprogrammens förort i Utrecht har förvandlats till ett av Europas mest uppmärksammade bostadshus. 

Hittills har 5000 fastigheter i landet gjorts om och många fler står på tur. Det finns stora energisbesparingar att göra, i EU står byggnader i snitt för ungefär en fjärdedel av länders energiåtgång. 

Klimatlösningar

Datorn drar mest

Erik Hoogeveen är en av hyresgästerna i huset i Utrecht. Han visar oss runt i sin lägenhet. Via en Ipad på väggen kan han följa hur mycket el som solcellerna producerar och hur mycket el som hans lägenhet gör av med. När vi är där producerar huset mer el än vad som konsumeras. En röd stapel visar att hans dator är den mest elkrävande ägodelen i hemmet. Han är påtagligt entusiastisk.   

– Treglasfönstren gör att vi sover bättre på nätterna, berättar han. 

Hans elräkning har minskat med sjuttiofem procent.

Överallt i Europa finns stora miljonprogramområden, förorter med bostäder som i snabb takt byggdes efter kriget som ett svar på bostadsbristen. Nu när de är 60 år gamla är valet att riva- eller renovera. I Nederländerna har man skapat ett unikt samarbete mellan arkitekter, energirådgivare och byggbolag, kallad Energisprånget .  

En av upptäckterna var att byggnaderna var av bättre kvalitet än sitt rykte, stabila, välplanerade och ljusa. 

Monteras på några dagar

De nya fasaderna går att  montera på bara några dagar. Och de nya fasaderna liknar de gamla, med naturligt trä eller tegelmönster. Ett av besluten i Energiespronget är att värna 60-looken, eftersom den har fått status som kulturellt värdefull.  

Den holländska modellen har väckt internationellt intresse och nu pågår renoveringar enligt den holländska modellen i miljonprogrammens bostadsområden i Frankrike, Tyskland, Italien , Storbritannien och USA.  

Vinnare är hyresgästerna och klimatet, förlorare är elbolagen som går miste om gamla kunder.  

Se en rundtur av höghuset i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatlösningar

Mer i ämnet