Swedbanks huvudkontor i Tallinn, Estland Foto: TT / Reuters / Ints Kalnins

Estniska finansinspektionen har inspekterat Swedbanks huvudkontor

Uppdaterad
Publicerad

Estniska finansinspektionen har på tisdagen inspekterat Swedbanks huvudkontor i Estland. Åtgärden är en del i granskningen av bankens misstänkta penningtvättaffärer, som görs tillsammans med Sverige.

– Vi samarbetar fullt ut, säger Swedbanks estniska kommunikationschef Kristiina Herodes.

De estniska och svenska finansinspektionerna arbetar tillsammans för att utreda misstankarna om penningtvätt.

– Vi har inlett inspektioner på plats i veckan. Det här är en del av undersökningen som initierats av Sverige, säger den estniska myndighetens talesperson Livia Vosman enligt Reuters.

Swedbank och penningtvätten

Bekräftar uppgifterna

Estniska finansinspektionen bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter.

”Jag kan bekräfta att estniska FSA (finansinspektionen reds. anm.) har genomfört en inspektion på plats hos Swedbank. Det är en del av vår gemensamma undersökning tillsammans med svenska FSA. Undersökningen väntas ta några månader”, skriver Livia Vosman i ett mejl till SVT Nyheter.

Mer vill myndigheten inte säga, utan hänvisar till att tillsynsförfarandet är konfidentiellt.

Swedbanks estniska kommunikationschef Kristiina Herodes säger att myndigheten har inspekterat huvudkontoret i Tallinn på tisdagen.

– De började i dag. Vi samarbetar fullt ut, säger hon till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt svenska Finansinspektionen för en kommentar, men myndigheten avböjer att kommentera.

– Vi brukar inte kommentera vad andra myndigheter gör, säger Victoria Ericsson på presstjänsten.

Klart i oktober

Den 21 februari meddelade svenska Finansinspektionen att man kommer att genomföra en gemensam undersökning tillsammans med de tre baltiska tillsynsmyndigheterna för att klargöra vad som hänt och bedöma om Swedbank brustit i sin efterlevnad av penningtvättsregelverket.

På måndagen uppgav Finansinspektionen att man nu formellt har inlett undersökningen.

”Undersökningen syftar till att bedöma regelefterlevnad och riskhantering för närvarande, de senaste åren, samt före 2016. De tre baltiska myndigheterna kommer att bedöma regelefterlevnad i respektive dotterbank, medan FI kommer främst att bedöma Swedbanks (moderbankens) hantering och kontroll av penningtvättsriskerna i sina baltiska verksamheter”, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen räknar med att undersökningen ska vara klar i oktober. Därefter ska myndigheten avgöra om ärendet ska gå vidare till en sanktion, man räknar med att ett sådant beslut i så fall kan tas före årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet