Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Många afghaner, framförallt kvinnor och flickor, menar att det har blivit så illa som det sades från början, säger Samir Abu-Eid. Foto: Salim Alsabbagh

Ett år av talibanstyre: ”En dramatisk förändring”

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan drog sig de internationella styrkorna som hade varit i Afghanistan i över 20 år ur landet. Samtidigt avancerade talibanerna in i huvudstaten Kabul och – återigen – tog makten över Afghanistan.

– Det har skett en dramatisk förändring från för ett år sedan, säger SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu-Eid som befinner sig i Afghanistan just nu.

Talibanernas maktövertagande i augusti 2021 kom inte som en överraskning – men kom kanske snabbare än vad de flesta experterna trodde. Ett år senare har landet förändrats dramatisk, säger SVT:s Samir Abu-Eid som tillsammans med fotografen Salim Alsabbagh återigen befinner sig i Afghanistan.

– Det är en enorm skillnad från för ett år sedan. Framför allt har ekonomin i landet kollapsat och läget för kvinnor och minoriteter har blivit värre, säger han i SVT:s morgonstudion.

Talibanernas maktövertagande – teckenspråk

Fattigdom och bleknande framtid

Nio av tio afghaner lever under fattigdomsgränsen och ungefär hälften av alla afghaner behöver hjälp för att överleva.

– Det är en av världens största humanitära kriser, säger Abu-Eid.

– Afghanistan var redan en en världens fattigaste länder innan talibanerna kom tillbaka till makten, men har sedan dess isolerats ännu mer – dels på grund av sanktionerna och dels på grund av att humanitär hjälp inte når dit på samma sätt längre.

”Religiösa fanatiker styr landet”

Det är inte heller lika många människor på Kabuls gator, noterar korrespondenten. Många har lämnat staden, men även de som är kvar vågar inte röra sig på gatorna lika fritt längre, framför allt kvinnor, säger han.

– Inom näringslivet finns det en del kvinnor som fortfarande jobbar men på offentliga tjänster finns det inga kvinnor alls längre, säger Salim Abu Eid. 

– Även männen har tvingats anpassa sig. Kvinnor tvingas bära heltäckande burka och männen har börjat ta på sig mer traditionella kläder och låter skägget växa ut. Det är inga regler och lagar men de vet att det är så talibanerna vill ha det.

Säkrare att resa i Afghanistan nu

Landet i det stora hela har dock blivit säkrare, anmärker Salim Abu Eid. Det är inte lika farligt att röra sig utanför i Kabul som det var när talibanerna förde ett gerillakrig. Men det sker ändå ständigt explosioner och terrorgrupper som al-Qaida och Islamska staten finns kvar i Afghanistan.

– Minoriteter som de shiamuslimska Hazarer har också utsatts för mycket våld, terror och bombattentat. Då har det framför allt varit av Islamiska staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande – teckenspråk

Mer i ämnet