Ett år sedan kuppförsöket i Turkiet – Erdogan håller tal

Uppdaterad
Publicerad

I  dag är det ett år sedan kuppförsöket i Turkiet. President Recep Tayyip Erdogan ska hålla tal och stora arrangemang lyfter fram att kuppförsöket slogs ned. Målet är att göra 15 juli 2016 till en historisk vändpunkt i klass med grundandet av den moderna republiken 1923.

Det blodigaste kuppförsöket i Turkiets moderna historia skedde då en missnöjd grupp inom armén försökte störta Erdogan. Kuppförsöket slog fel. Det kuvades av polis och regeringstrogna soldater på ett par timmar.

Minst 249 personer dog, utöver den grupp som aktivt deltog i kuppen, och över 2 000 skadades.

LÄS MER: Det här har hänt

Tiotusentals straffade

President Erdogan svarade på kuppförsöket med att utlysa undantagstillstånd. Hela året har präglats av hans motåtgärder. Över 100.000 offentliganställda har fått sparken eller stängts av från sina jobb inom polis, armé, domstolar och skolväsen. Omkring 50.000 personer har gripits, bland dem 200 journalister.

Bara några timmar före firandet av årsdagen fick ytterligare 7.563 veta att deras tjänster inte längre är önskvärda.

I april i år hölls en folkomröstning, som dessutom ger presidenten utökad makt.

LÄS MER: Turkiet massavskedar inför årsdagen

Ställer krav på USA

Gülenrörelsen, vars ledare lever i exil i USA, pekas ut som ansvarig för kuppförsöket och de avskedade eller till och med fängslade som Gülenanhängare.

Fethullah Gülen själv – som tidigare var en av Erdogans bundsförvanter – förnekar inblandning, men Turkiets USA-ambassadör uppmanar i en Reuters-intervju amerikanska myndigheter att gå igenom hans kommunikation för att säkra bevis på att han hade en ledande roll.

LÄS MER: Över 300 inför rätta efter kuppförsöket

Fakta: Årsdag i Turkiet 15 juli

Klockan 13 turkisk tid (12 svensk tid): Specialsession i parlamentet i Ankara. Tiominuters-anföranden av partiledarna om dagens betydelse.

Klockan 18.30 turkisk tid (17.30 svensk tid): Samtidiga hyllningsmarscher startar i Istanbul och Ankara.

I Ankara avslutas marschen på Kizilaytorget, som har döpts om efter motreaktionen mot kuppförsöket 15 juli 2016.

I Istanbul går marschen via en hängbro över Bosporen som är rest mellan stadsdelen Ortaköy i Europa och stadsdelen Beylerbeyi i Üsküdar i Asien. Bron, som har döpts om till 15-julimartyrernas bro, stängs vid lunch inför marschen som utgår från den asiatiska sidan.

Klockan 21.15 (20.15 svensk tid): President Recep Tayyip Erdogan ansluter till massmötet i Istanbul. Efter hans tal avtäcks ett 15-julimonument.

Efter midnatt (16 juli):

Klockan 02.32 turkisk tid (01.32 svensk tid): Erdogan som flugit vidare till Ankara talar till årsdagsmöte i parlamentet. Håller tal exakt på den minut då parlamentet träffades av bomber förra året.

Under hela söndagsdygnet har Erdogan uppmanat turkar utanför de två storstäderna att samlas till ”demokrativakt”.

Källa: Dagstidningen Hürriyet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.