Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att ukrainska styrkor befriat Butja från rysk ockupation chockades världen av massakern som uppdagades. Varning för mycket obehagliga bilder i inslaget. Foto: TT/AFP

Ett år sedan massakern i Butja: ”Vi kommer aldrig förlåta”

Publicerad

Nästan omedelbart efter Rysslands fullskaliga invasion hamnade Butja i fokus med hårda strider. Men det var först efter att staden befriats från rysk kontroll i början av april som det blev tydligt att det som hänt i Butja var annorlunda.

– Vi kommer aldrig att förlåta, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på årsdagen för massakern.

Efter den ryska invasionen av Ukraina avancerar ryska trupper in i Butja den 27 februari.

Hårda strider pågår i flera dagar vilket försvårar evakuering av civila och den 12 mars bekräftar ukrainska myndigheter att de ryska styrkorna nu tagit kontroll över staden.

Rysk reträtt

Men i slutet av mars meddelar plötsligt Ryssland att man skulle ”omgruppera” och ryska trupper börjar lämna ockuperade områden utanför Kiev.

Den 31 mars tar sig ukrainska styrkor in i Butja och dagen därpå utropar den ukrainska militären staden som återerövrad.

Första bilderna

Dagen efter, den första april, börjar fruktansvärda bilder från den nyligen befriade staden att spridas. När internationella medier släpps in möts man av avrättningar, tortyr och massgravar.

Längs gatorna ligger skjutna civila och när SVT kommer fram till Butja den 4 april får man med egna ögon se grymheterna som begicks under ockupationen.

– Det finns inga ord, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg under besöket i staden.

En plågad befolkning

Åklagare i Kiev uppskattar att ryska soldater dödade omkring 1 400 civila i Butja och fortfarande lider många av de överlevande invånarna av svåra trauman. Borgmästaren Anatolii Fedoruk säger till Reuters att invånarna nu försöker skjuta bort minnen från i fjol genom att återuppbygga sin stad.

– Det är i varje invånares hjärta, själ och tankar, säger Fedoruk.

Se SVT:s och andra journalisters bilder från Butja som väckte fasa över hela världen i videon ovan. Varning för mycket obehagliga bilder i inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet