Det har gått ett år sedan de thailändska pojkarna och deras fotbollstränare fastnade i en grotta – i dag uppmärksammas händelsen genom ett välgörenhetslopp. Foto: TT

Ett år sedan thailändska pojkarna fastnade i grottan – firade med välgörenhetslopp

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det gått ett år sedan tolv thailändska pojkar och deras fotbollstränare fastnade i en grotta – vilket blev början på en flera veckor lång räddningsaktion som världen följde med spänning.

Nio av pojkarna och deras tränare ställde under dagen upp i ett välgörenhetslopp i Mae Sai i Thailand, för att uppmärksamma årsdagen av händelsen som kunde slutat i tragedi.

Det var den 23 juni 2018 som fotbollslaget och tränaren på grund av ett kraftigt regn fastnade inne i det 4 kilometer långa grottsystemet Tham Luang Non.

Omkring tusen personer var involverade i räddningsarbetet och dykare från den thailändska militären, amerikanska militärer och brittiska dykexperter tog sig in i grottsystemet med mat, vatten och syrgastuber i väntan på en lösning för att få ut gruppen.

Man lyckades också pumpa ut stora mängder vatten ur grottan.

Mer än en vecka efter försvinnandet, den 2 juli, hittades gruppen till slut och alla var vid liv. En före detta thailändsk elitsoldat drunknade dock i samband med räddningsarbetet.

Den 8 juli evakuerades de första fyra pojkarna och den 12 juli  lyckades man få ut alla tolv pojkar och deras tränare välbehållna ur grottan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.