Hälsokontroller visar att två av de åtta pojkarna kan ha en infektion i lungorna. Foto: AP/TT

Läkare: Två av pojkarna kan ha drabbats av infektion i lungorna

Publicerad

De fyra pojkarna som räddades under måndagen hade mycket låga kroppstemperaturer, men mår redan bättre och är vid gott mod. Samtidigt visar hälsokontroller att två av pojkarna kan ha en infektion i lungorna.

På en presskonferens på tisdagen sade hälsoministeriets talesperson Jedsada Chokdumrongsuk, att de första fyra räddade pojkarna i åldern 12 till 16 år, kan äta vanlig mat.

Två av pojkarna har eventuellt infektioner i lungorna, men alla de räddade är i allmänhet ”friska och leende”, sade han.

 - De spelar fotboll och är friska och starka, och har alltså bra immunförsvar, enligt Jedsada Chokdumrongsuk.

Fyra pojkar hade också mycket låg kroppstemperatur så läkarna försöker återställa kroppstemperaturen. Det fanns även avvikelser på röntgenbilder hos två av pojkarna, meddelade hälsoministeriets talesperson.

Hålls isolerade

Pojkarna hålls isolerade på sjukhus grund av infektionsrisk. Familjemedlemmar har sett några av pojkarna bakom en glasbarriär, och talespersonen sade att läkare kan låta pojkarna gå runt sina sängar.

– Tills vidare får de ta emot besök via glas. Vi låter dem låna sjukhuset telefoner så att de kan prata med varandra.

Hälsoministeriet sade att läkarna är osäkra vilka slags infektioner pojkarna riskerar ”eftersom vi aldrig har upplevt denna typ av problem från en djup grotta.”

Alla pojkar som har räddats har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin.

Enligt en läkare som jobbar med räddningsinsatsen kommer resultatet av barnens hälsokontroll inom ”24 till 48 timmar”. Det kommer vara avgörande för om barnen får träffa sina familjer utan den glasvägg som används.

De räddade kommer vara kvar på sjukhus i en vecka för observation, enligt myndigheterna.

Syrebrist i grottan

Det har tidigare förekommit uppgifter om att syrenivån var låg i grottan. Flera dagar före räddningen av de första pojkarna uppgavs syrenivån i luften i grottan vara 15 procent. Luft innehåller vanligtvis 21 procent syre.

Syrebrist kan påverka hälsan negativt. Det är dock oklart var mätningen av syrenivån gjordes.

SVT rapporterade · Räddningsinsatsen i Thailand

  • Alla barnen och deras tränare är räddade ur grottan, de befinner sig nu på sjukhus.
  • De 13 personerna satt fast i 17 dagar.
  • Tre elitsoldater och en läkare tog sig ut ur grottan senare under eftermiddagen, svensk tid.
10.18
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen om räddningsinsatsen på de pojkar och deras fotbollstränare som suttit fast i ett flera kilometer långt grottsystem i Thailand i över två veckor.
10.20
Räddningsinsatsen är åter igång efter gårdagen och enligt en thailändsk räddningsledare hoppas de kunna ge omvärlden goda nyheter de närmaste timmarna.
10.24
I går räddades fyra av de 12 pojkar. Enligt AP ska de må bra, men fortfarande vara hungriga. Pojkarna får inte ha fysisk kontakt med sina nära och kära och hålls isolerade på grund risken för sjukdomar. Pojkarna får se sina släktingar genom en glasvägg.
10.25
De thailändska myndigheterna säger att natten regn inte har påverkat vattennivån i grottan där personerna sitter instängda.
10.26
Här kan man läsa mer om de räddade pojkarna: 

Pojkarna fick medicin för att inte få panik när de skulle ta sig ut

SVT NyheterNu är räddningsinsatsen i Thailand igång för att få ut pojklaget ur grottan. Fyra pojkar har kommit ut ur grottan. – Det är fantastiska nyheter, säger Niklas Sjögren, SVT:s reporter på plats.
10.27
Här kan man läsa om hela bakgrunden till det som har hänt:

Detta har hänt i grottan i Thailand

SVT NyheterTolv pojkar och deras fotbollstränare har suttit fast i ett flera kilometer långt grottsystem i Thailand i snart två veckor. Räddningsinsatsen för att få ut fotbollslaget i den thailändska provinsen Chiang Rai är en kamp mot klockan. Samtidigt har pojkarnas öde blivit en världsnyhet. Här är allt som har hänt hittills:
10.37
Myndigheter skyndar nu för att hämta ut de kvarstående pojkarna, mellan 11-16 år, och deras 25-årige fotbollstränare eftersom monsunregn öser ner över bergsregionen i norra Chiang Rai-provinsen.
10.42
Det är samma 18 dykare som räddade de fyra första pojkarna som i dag tagit sig in i grottan på nytt. Detta för att de känner till förhållandena och rutinerna.
10.44
Under dagen kommer premiärminister Prayuth Chan-ocha att besöka grottan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet