Hälsokontroller visar att två av de åtta pojkarna kan ha en infektion i lungorna. Foto: AP/TT

Läkare: Två av pojkarna kan ha drabbats av infektion i lungorna

Uppdaterad
Publicerad

De fyra pojkarna som räddades under måndagen hade mycket låga kroppstemperaturer, men mår redan bättre och är vid gott mod. Samtidigt visar hälsokontroller att två av pojkarna kan ha en infektion i lungorna.

På en presskonferens på tisdagen sade hälsoministeriets talesperson Jedsada Chokdumrongsuk, att de första fyra räddade pojkarna i åldern 12 till 16 år, kan äta vanlig mat.

Två av pojkarna har eventuellt infektioner i lungorna, men alla de räddade är i allmänhet ”friska och leende”, sade han.

Pojkar fast i grotta i Thailand

 – De spelar fotboll och är friska och starka, och har alltså bra immunförsvar, enligt Jedsada Chokdumrongsuk.

Fyra pojkar hade också mycket låg kroppstemperatur så läkarna försöker återställa kroppstemperaturen. Det fanns även avvikelser på röntgenbilder hos två av pojkarna, meddelade hälsoministeriets talesperson.

Hålls isolerade

Pojkarna hålls isolerade på sjukhus grund av infektionsrisk. Familjemedlemmar har sett några av pojkarna bakom en glasbarriär, och talespersonen sade att läkare kan låta pojkarna gå runt sina sängar.

– Tills vidare får de ta emot besök via glas. Vi låter dem låna sjukhuset telefoner så att de kan prata med varandra.

Hälsoministeriet sade att läkarna är osäkra vilka slags infektioner pojkarna riskerar ”eftersom vi aldrig har upplevt denna typ av problem från en djup grotta.”

Alla pojkar som har räddats har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin.

Enligt en läkare som jobbar med räddningsinsatsen kommer resultatet av barnens hälsokontroll inom ”24 till 48 timmar”. Det kommer vara avgörande för om barnen får träffa sina familjer utan den glasvägg som används.

De räddade kommer vara kvar på sjukhus i en vecka för observation, enligt myndigheterna.

Syrebrist i grottan

Det har tidigare förekommit uppgifter om att syrenivån var låg i grottan. Flera dagar före räddningen av de första pojkarna uppgavs syrenivån i luften i grottan vara 15 procent. Luft innehåller vanligtvis 21 procent syre.

Syrebrist kan påverka hälsan negativt. Det är dock oklart var mätningen av syrenivån gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet