WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Foto: CHRISTOPHER BLACK/TT/AFP

Analys: ”Ett WHO utan USA kan få farliga följder – men inte för USA”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

WHO har nu av USA:s president fått 30 dagar på sig att visa ”väsentliga förbättringar”. Annars ryker 15 procent av organisationens budget. Det är ett slags ultimatum med tidsbegränsning man sällan hör från världsledare annat än i krigstider.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Donald Trump befinner sig i ett krig. Snart har 100 000 amerikaner dött i det som presidenten själv kallat för ett krig mot en osynlig fiende. Dessutom slåss Trump för sina siffror i väljaropinionen som har gått både upp och ned under coronapandemin. En helt avgörande fråga i valet i november kommer att vara hur det amerikanska folket upplever att presidenten klarat krisen. Då hjälper det om man inte behöver bära hela ansvaret själv.

Medgav brister

Det är mot den bakgrunden man ska se nattens attack mot WHO. På hemmaplan har Trump själv anklagats för mycket av vad han själv anklagar FN-organet för. Anklagelser om att ha agerat sent, varit för snäll mot Kina och att ha tonat ned risker.

Coronapandemin

WHO har försvarat sitt agerande under coronakrisen. Men under tisdagen medgav WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vissa brister, samtidigt som han ställde sig bakom förslaget på en självständig utvärdering av WHO:s och världens agerande under pandemin.

Men det kommer inte på långa vägar vara nog för president Trump eftersom WHO-chefen ännu inte sagt när den självständiga utvärderingen ska göras.

Drabbar Syrien

Mycket talar för att hotet kan bli verklighet och att WHO kommer att se stora svarta hål i sin budget. Om så sker kommer dock amerikanerna själva knappt märka det.

Två tredjedelar av WHO:s budget spenderas istället i Afrika och Mellanöstern. Där riskerar verksamheter att behöva skära ned eller försvinna helt. USA:s pengar går idag framförallt till utrotandet av polio (27 procent) och till att ge krigshärjade länder i Mellanöstern tillgång till vård (17 procent). Det är där, i flyktinglägren kring Syrien, och bland några av världens mest utsatta barn i områden där polio fortfarande förekommer, som indragna pengar från USA sannolikt kommer kännas tydligast.

Ber om hjälp

WHO har ännu inte sagt exakt vilka delar av verksamheten man kommer skära ner på vid uteblivet stöd från USA. Men Adhanom Ghebreyesus har uppmanat världens länder och de organisationer som finansierar WHO att hjälpa till med att ”fylla budgethålet” som uppstod när USA temporärt frös stödet för några veckor sen.

Blir hålet permanent kommer det vara svårare att plåstra om.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet