EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kritiserar Ungerns omdiskuterade lag mot ”främjande av homosexualitet” bland minderåriga. Arkivfoto. Foto: Michael Sohn/AP/TT

EU agerar om hbtq-frågor i Ungern och Polen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen inleder nu formella överträdelseprocedurer gentemot Ungern och Polen kring ländernas hantering av rättigheter för homo-, bi- och transsexuella.

”EU kommer aldrig att låta delar av våra samhällen bli brännmärkta: oavsett om det är för vilka de älskar, för hur gamla de är, deras etnicitet, deras politiska åsikter eller religiösa tro”, citeras kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Kritiken mot Ungern gäller den nya lag kring uppvisande av bland annat homosexualitet för minderåriga som nyligen trätt i kraft. För Polen handlar det om de ”hbtq-fria” zoner som utropats i en rad polska regioner och samhällen.

Båda länderna får nu två månader på sig att svara på kommissionens klagomål.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har inte fått något meddelande från EU om att processen har inletts, uppger hans stabschef för nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.