Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alice Bah Kuhnke (MP) förklara varför hon är medförfattare till EU-resolutionen som fördömer ”den nya ungerska hbtq-fientliga lagen”. Foto: ATTILA KISBENEDEK/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Europaparlamentet kritiserar Ungern: ”Fördömer i starkast möjliga ordalag hbtq-fientliga lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentet är starkt kritiskt till Ungerns nya lag som träder i kraft under torsdagen och som förbjuder skildringar av hbtq-personer i tv före klockan 22 på kvällen och information om hbtq-frågor i skolor.

– Vi är väldigt explicita, vi fördömer Viktor Orbáns och Ungerns nyaste lag, säger EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT.

Europaparlamentet antog under torsdagen en resolution som fördömer ”den nya ungerska hbtq-fientliga lagen som en tydlig överträdelse av de grundläggande rättigheterna”.

”Europaparlamentet fördömer i starkast möjliga ordalag den nya ungerska hbtqi-fientliga lagen samt nedbrytningen av demokratin och rättsstaten i landet”, skriver parlamentet i ett uttalande.

– Vi är väldigt explicita, vi fördömer Viktor Orbáns och Ungerns nyaste lag. En lag som ytterligare från ett redan fruktansvärt dåligt läge kommer göra det ännu svårare att leva som hbtq-person i Ungern, säger svenska EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) som varit med och författat resolutionen.

I dag, torsdag, träder den nya lagen i kraft i Ungern som förbjuder medieskildringar av hbtq-personer i tv innan klockan 22 på kvällen. Det är heller inte tillåtet att informera om hbtq-frågor i undervisningen i skolor.

Resolutionen godkändes med 459 ja-röster, 147 nej-röster och 58 nedlagda röster. Samtliga svenska ledamöter i parlamentet röstade ja till resolutionen, frånsett Sverigedemokraterna som menar att det är en fråga som ska avgöras på nationell nivå.

Hbtq-organisationer rustar

Parlamentet vill nu att man använder alla medel som står till buds för att vidta åtgärder, att EU-kommissionen ska agera och att EU-länderna ska ta frågan vidare till EU-domstolen om inte kommissionen agerar. De vill även att anslagen från EU:s budget stryps om inte Ungern backar.

Alice Bah Kuhnke under dagen varit i kontakt med Támas Dombos från Ungerns största hbtq-organsation.

– I Ungern förbereder de sig för att ge människor stöd och driva rättsprocesser för lärare som i morgon och på måndag kommer fortsätta lära barn om allas lika värde, även om det är hbtq-personer och kan tolkas bryta mot den nya lagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hbtq-aktivisten Luca Dudits berätta om den allt svårare situationen i Ungern. Foto: SVT/TT

Tyska mediajätten RTL:s kanal i Ungern har kritiserat den nya lagen som förbjuder skildringar och porträtteringar av hbtq-personer.

Tillsammans med andra mediebolag som HBO, SPI International skrev de tidigare i sommar under ett protestbrev där det bland annat stod att de ”fördömer homofobi och oroas över att lagförslaget skadar friheten att uttrycka sig fritt, mänskliga rättigheter och basala friheter”.

RTL säger att många populära familjefilmer och serier nu riskerar att falla under den nya lagen. Här är några exempel på produktioner som de menar kan komma att förbjudas.

Billy Elliott
Vissa avsnitt av Vänner
Bridget Jones dagbok
Phliadelphia
Modern Family
Vissa av Harry Potter-filmerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.