Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) tycker att det är skönt att EU visar enighet och tydligt markerar mot den iranska regimen. ”Det finns inga ursäkter att tillämpa dödsstraff vid något tillfälle”, säger han. Foto: SVT, AP/TT

EU enas om nya Iransanktioner

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna har enats om att öka på sanktionerna mot Iran. Det står klart efter att unionens utrikesministrar i dag möttes i Bryssel.

De nya sanktionerna från EU mot Iran riktar sig mot ett 20-tal nya individer, framför allt sådana med ledande positioner inom islamiska revolutionsgardet som står i fronten för regimens brutalitet mot demonstranter.

– EU kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stödja unga kvinnor och fredliga demonstrationer, sa unionens utrikeschef Josep Borrell på måndagen.

Även Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) var med på mötet i Bryssel.

– Det är väldigt skönt att kunna visa enighet i den europeiska unionen och att vi då tydligt markerar gentemot den iranska regimen vars strategi att nu också börja avrätta demonstranter måste fördömas å det hårdaste. Det finns inga ursäkter att tillämpa dödsstraff vid något tillfälle, men i det här fallet är det extra tydligt att det handlar om att försöka kväsa protester, säger Billström.

Tiotusentals gripna

På måndagen genomfördes också den andra kända avrättningen i spåren av de landsomfattande protesterna som pågått sedan september. Det ska handla om en 23-årig man från staden Mashhad.

Tiotusentals personer har gripits i Iran efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Bland dem som gripits riskerar flera att dömas till döden, efter vad organisationer som Amnesty International kallar för skenrättegångar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet