Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU:s ordförande Ursula von der Leyen och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez tillsammans med Ilan Goldfajn, ordförande för Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB), Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva samt Sergio Diaz-Granados från latinamerikanska utvecklingsbanken CAF innan toppmötet EU-LAC 2023 i Bryssel. Foto: Olivier Matthys/EPA

EU förhandlar handelsavtal under EU-Celac 2023

Publicerad

EU kan slutföra flera handelsavtal med länder i Sydamerika innan året är slut, meddelar Spaniens premiärminister under toppmötet med länderna i Celac-samfundet i Bryssel.

Under måndag och tisdag möter stats- och regeringschefer från EU-länderna ledare för Gemenskapen för Latinamerikas och Karibiens stater (Celac) i Bryssel.

Tanken är att stärka förhållandet mellan EU och Celac och på agendan står frågor rörande bland annat fred, klimat och handel.

– Vår övergripande linje är att det är bra med den sortens frihandelsavtal. Jag tror det vore väldigt bra om vi lyckades med det, säger statsminister Ulf Kristersson till TT innan han ska representera Sverige i toppmötet.

Med pandemin i åtanke och Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina uttrycker EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att ”Europa behöver Latinamerika och Karibien mer än någonsin”, rapporterar Reuters.

– Vår värld är mer konkurrenskraftig och fylld av konflikter än den någonsin varit. Den läker fortfarande efter de tunga resterna av covid-19-pandemin och världen har påverkats kraftigt av Rysslands aggression mot Ukraina.

Redan under förmiddagen skrev von der Leyen och Argentinas president under ett nytt klimatsamarbete om förnybar, ren energi.

EU: Flera avtal i hamn under 2023

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez sa på måndagen att det kan bli möjligt att slutföra handelsavtalet mellan EU och tullunionen Mercosur som består av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay (Venezuela är en tidigare medlem men avstängd sedan 2016) under andra halvan av 2023.

Det är också Brasiliens målsättning enligt presidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

Dessutom meddelar Sanchez att separata handelsavtal mellan EU och Chile samt EU och Mexiko också kan bli ratificerade innan året är slut.

Ledare för El Salvador, Mexiko, Peru och Venezuela är inbjudna men kommer troligen inte dyka upp, skriver Reuters.

EU-Celac toppmöte 2023

Mellan 17-18 juli hålls toppmötet mellan EU och Celac-samfundet i Bryssel. Totalt har 60 regerings- och statschefer blivit inbjudna för att fördjupa samarbetet.

Här är frågorna som kommer att diskuteras:

  • Fördjupat samarbete i multilaterala forum
  • Global fred och stabilitet
  • Handel och investeringar
  • Ekonomisk återhämtning.
  • Program för att bekämpa klimatförändringar
  • Forskning och innovation
  • Rättvisa och säkerhet för medborgarna

EU:s samarbete med de latinamerikanska och karibiska staterna sträcker sig långt tillbaka till 1990-talet. Partnerskapet grundar i delade värderingar och drivkraft för att upprätthålla demokrati, rättstaten och respekten för mänskliga rättigheter.

Källa: Europeiska rådet och EU-LAC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.