EU-positiva Jean-François Poncet och Kai Stuart inspekterar de broschyrer de beställt. Foto: SVT

EU-frågan delar Skottland

Publicerad

Den skotska regeringschefen Nicola Sturgeons besked i torsdags, slog ner som en politisk bomb i London. Sturgeon vill att skottarna på nytt ska få rösta om självständighet från Storbritannien och i veckan ska frågan diskuteras i det skotska parlamentet.

Storbritanniens beslut att lämna EU går stick i stäv mot de flesta skottars vilja, men Skottlands viktiga fiskerinäring ser fram emot att klippa banden till EU.

67-årige Jimmy Buchan har sin båt här i Peterhead i norra Skottland, det är en av Europas största fiskehamnar, fisket betyder allt här.

#delateuropa

– Den största skillnaden sen jag startade är att fiskarna blivit så mycket färre och det har att göra med att vi varit tvungna att dela havet med resten av Europa, säger Jimmy Buchan. Flera gånger har vi fått se vår fiskeflotta desarmerad.

Slipper fiskekvoter

Jimmy Buchan och andra fiskare här i Peterhead ser ljust på en framtid utanför EU, utan gemensamma fiskekvoter bestämda av byråkrater i Bryssel.

– Peterhead har nu en enorm möjlighet att åter växa till sin gamla storhet, menar Jimmy Buchan. Det finns miljoner människor där ute som vill ha vår fisk, fortsätter han, och vi har den här precis utanför vår kökstrappa.

Studenter för EU

I Edinburgh bor 19-årige Kai Stuart och hans vän Jean-François Poncet som båda studerar vid universitetet i stan. Som så många andra unga människor här röstade de för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. Bara var fjärde ung britt röstade för en skilsmässa från den europeiska unionen.

Vi följer Kai och Jean-François på väg till ett tryckeri för att hämta broschyrer de beställt. De är aktiva vid den lokala avdelningen av den europeiska ungdomsrörelsen Young European Movement som vill vara kvar inom EU:s gränser. Men samtidigt vill både Kai och Jean att Skottland nu kliver ur Storbritanniens gränser.

– EU är en grupp av vänligt sinnade nationer som gått samman för att lösa problem, men Storbritannien är en helt annan sammansättning. Det är en nation [England] som erövrat andra nationer och som bygger sin identitet på att ha erövrat mindre nationer, säger Kai Stuart.

Se Korrespondenterna tisdag 20.00 i SVT2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet