Foto: TT

Starkt stöd för självständighet i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsundersökningar i spåren av Storbritanniens brexitomröstning visar att en majoritet vill ha skotsk självständighet. Det skotska parlamentet kan också försöka blockera Storbritanniens utträde ur EU, säger Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon till BBC.

Enligt den ena mätningen, som publiceras i The Sunday Post, säger 59 procent av de tillfrågade att de är för att Skottland ska bryta sig loss från Storbritannien, betydligt fler än de 45 procent som röstade för självständighet i en folkomröstning 2014.

En annan mätning, för Sunday Times, visar att 52 procent är för självständighet medan 48 procent säger nej.

Brittisk EU-omröstning

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon har öppnat för en andra folkomröstning om självständighet och sagt att hon vill ha ”omedelbara diskussioner med EU-institutionerna och andra medlemsstater för att utforska alla tillgängliga möjligheter för att säkra Skottlands plats i EU”.

”Demokratiskt oacceptabelt”

I Skottland röstade 62 procent för att stanna i EU, jämfört med 48 procent i Storbritannien som helhet.

Sturgeon förklarade under fredagen att det skulle vara ”demokratiskt oacceptabelt” att skottarna ska tvingas ut ur EU mot folkets vilja.

Nu kan det skotska parlamentet försöka blockera Storbritanniens utträde ur EU.

– Om det skotska parlamentet skulle bedöma det utifrån vad som är bäst för Skottland så måste givetvis möjligheten att säga att vi inte kommer att rösta för någonting som går emot Skottlands intressen finnas på bordet, säger Sturgeon.

Hennes parti, Skotska nationalistpartiet (SNP), har 63 av de 129 platserna i parlamentet.

Att EU-omröstningen har splittrat Storbritannien är tydligt på flera plan. Över 2,5 miljoner britter har skrivit under ett upprop om att hålla en andra folkomröstning om EU-medlemskapet, i hopp om att åtminstone tvinga parlamentet att behandla frågan.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har utsett den belgiske diplomaten Didier Seeuws till chefsförhandlare om brexit. Seeuws var fram till 2014 kabinettschef för Herman van Rompuy, Donald Tusks belgiske föregångare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet