Statsminister Fredrik Reinfeldt i Bryssel igår. Foto: Scanpix

EU går vidare med reformkontrakt

Uppdaterad
Publicerad

EU ska till nästa höst ta fram ett förslag på hur medlemsstater ska kunna sluta rättsligt bindande reformkontrakt med EU.

Det enades EU-ledarna om på toppmötet i Bryssel. Tanken är att kontrakten ska öka pressen på euroländer att genomföra nödvändiga reformer av sin ekonomi, till exempel för att göra arbetsmarknaden mer flexibel eller att höja den faktiska pensionsåldern. I gengäld ska de kunna få finansiellt stöd.

– Vi kommer inte att vara med, men vi kommer inte heller att stå i vägen för andra som vill, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Kan likna IMF-program

Reinfeld tycker att EU borde koncentrera sig på att genomföra alla de beslut om ökad styrning av euroländernas ekonomi som tagits de senaste åren.

– Detta tillför ju ytterligare ett instrument, ytterligare en mekanism för att möjliggöra ett ökat reformtryck, säger han.

Reinfeldt ser en fara för att man i berörda euroländer får en känsla av att reformerna trycks på dem utifrån och tycker att det är bättre att landets regering själv övertygar befolkning om varför reformerna är nödvändiga.

Mycket är oklart om hur reformkontrakten ska fungera, hur omfattande de kan vara, vilken typ av finansiellt stöd som kan bli aktuellt och varifrån pengarna ska tas. Därför ska ett mer komplett förslag tas fram av bland annat EU-kommissionen till oktober nästa år.

En idé är att krisdrabbade länder ska erbjudas förmånliga lån i utbyte mot att de genomför nödvändiga reformer. Reinfeldt tycker att det liknar internationella valutafonden IMF:s tuffa stödprogram, som vissa krisdrabbade euroländer redan fått genomleva.

Förslaget om reformkontrakten kommer från Tyskland.

Merkel vill se över EU-fördrag

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel flaggade för att hon vill se att EU går mot ett mer centraliserat ekonomiskt beslutsfattande, även om det skulle kräva ändringar i centrala EU-fördrag.

– Vi tror att en sann förstärkning av eurozonen inte går att uppnå utan att vid någon tidpunkt ta en närmare titt på föredragets underbyggnad, sade hon.

– Men det var inte något som dök upp på agendan i dag, och det skulle ha varit en rejäl uppförsbacke.

Snarare skulle frågan kunna börja dryftas i oktober 2014, efter valet till EU-parlamentet, sade Merkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer