Foto: ANDERS WIKLUND/TT

EU bekräftar: Svenska snuset berörs inte av ny tobaksskatt

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen.

Uppgifter i helgen om att priset på snus kan komma att ökas rejält som följd av kommande EU-förslag har fått de svenska snuskänslorna att svalla rejält.

Men från EU-kommissionen kommer nu försäkringar om motsatsen – åtminstone när det gäller det traditionella svenska snuset.

– Sverige har ett undantag sedan EU-inträdet när det gäller försäljningen av snus. Det förslag som vi arbetar på just nu kommer inte att ändra den situationen eftersom snusförsäljning inte är tillåten utanför Sverige, förklarar Dan Ferrie, talesman i skattefrågor, på EU-kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

– Sverige kommer alltså att fortsatt ha full frihet att sätta sina skattesatser och tariffer för snus, säger Ferrie.

Utkast läckte

Ett förslag om revidering av EU:s tobaksskatteregler väntas den 7 december. Enligt ett utkast som tidningen Financial Times tagit del av handlar det bland annat om höjda minimiskatter för vanliga cigaretter, men också för ”nyare” produkter som e-cigaretter och tobak som upphettas, men inte bränns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.