En protesterande kvinna i konflikt med kravallpolis i Minsk, huvudstaden i Belarus. Foto: TT

EU kallar till extrainsatt möte om Belarus

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar kommer att träffas i ett extrainsatt möte på fredag för att bland annat diskutera situationen i Belarus, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell.

”Vi kommer att diskutera akuta frågor och ta upp situationen i östra Medelhavet, presidentvalet i Belarus och även utvecklingen i Libanon”, twittrar han.

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommer att delta i mötet via video, uppger Utrikesdepartementet.

Protester i Belarus

EU kan komma att införa riktade sanktioner mot personer i Belarus efter det omstridda valet i söndags, uppger Linde.

”Inte rättvist”

Det gäller mot dem som bär ansvaret för våldet mot demonstranterna, för valfusket och som har varit involverade i att valprocessen och valet inte har blivit fritt och rättvist, säger hon till Sveriges Radio.

Josep Borrell slog på tisdagen fast att Belarus presidentval varken var ”fritt eller rättvist” och varnade för att unionen kan komma att vidta ”åtgärder mot de som är ansvariga för våldet vi sett, de orättfärdiga gripandena och valfusket”.

EU hade tidigare sanktioner mot en rad personer knutna till Lukasjenkos regim men lyfte många av dem 2016 i anslutning till att Belarus frigav politiska fångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet