Foto: Scanpix

EU-kommissionär avgår efter skandal

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionären John Dalli avgår efter korruptionsanklagelser från Swedish Match.

EU:s antibedrägerikontor Olaf inledde i maj en utredning på begäran av Swedish Match.

Utredningen kom fram till att en maltesisk företagare hade närmat sig Swedish Match med hjälp av sin relation till Dalli, också maltes, och försökt vinna ”finansiella fördelar” i utbyte mot inflytande över ett framtida lagförslag om snus, skriver kommissionen i pressmeddelandet.

EU-kommissionär i snushärva

Någon transaktion mellan Swedish Match och företagaren ska dock inte ha gjorts.

Olaf-utredningen kunde inte påvisa att Dalli var direkt inblandad men ansåg att han kände till händelseförloppet.

Olaf-utredningen visade, enligt EU-kommissionen, att kommissionens beslutsprocess inte har påverkats av de händelser som var under utredning.

Avgår för att ”kunna försvara sitt och kommissionens rykte”

Olaf-rapporten har skickats vidare till riksåklagaren i Malta – Dallis hemland – för beslut om eventuella rättsliga påföljder. I ett pressmeddelande från EU-kommissionen uppges att Dalli självmant valt att avgå för att ”kunna försvara sitt och kommissionens rykte”.

”Herr Dalli avvisar bestämt det som konstaterats”, heter det i pressmeddelandet.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har tills vidare beordrat den slovakiske kommissionären Maros Sefcovic att överta Dallis sysslor, tills en ersättare är utsedd.

”Det är allvarligt”

Fredrik Reinfeldt är försiktig i sina kommentarer till att EU-kommissionären John Dalli avgår efter korruptionsanklagelser från Swedish Match.

-Jag känner inte till detaljerna men det är alltid allvarligt när det handlar om korruptionsanklagelser, sade statsministern till TT i Berlin, efter VM-kvalmatchen mellan Tyskland och Sverige på tisdagskvällen.

TT: Affären kommer i en dålig tid för EU?

-Vi får se om det ligger någonting i anklagelserna, sade Reinfeldt.

Tidigare inblandad i skandaler

Dalli var även inblandad i en skandal på hemmaplan i mitten av 2000-talet, berättar tidningen Malta Today. Den gången avgick han som utrikesminister efter bara tre månader på sin post 2004 sedan han anklagats för att ha tagit emot mutor i samband med en upphandling av medicinsk utrustning. Anklagelserna visade sig dock vara falska och den utredare som lade fram dem dömdes sedermera till två års fängelse.

Sedan 2010 ansvarig för hälsofrågor och konsumentpolitik

John Dalli är 64 år och har varit kommissionär med ansvar för hälsofrågor och konsumentpolitik sedan 2010. Han har sedan tidigare en lång politisk karriär bakom sig i hemlandet Malta där han bland annat varit finans- och utrikesminister.

I mars i fjol uppmärksammades det stort när han uttalade sig på ett sätt som verkade stödja Libyens dåvarande ledare Muammar Gaddafi – bara ett dygn efter att kommissionsordföranden Barroso uppmanat Gaddafi att avgå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-kommissionär i snushärva

Mer i ämnet