EU kräver it-jättar på snabbare tag mot näthat

Uppdaterad
Publicerad

De stora nätföretagen måste agera snabbare mot näthat. Det konstaterar EU-kommissionen i en ny rapport som visar att företag som Facebook inte håller sin tidigare överenskommelse om snabb hantering av hatiskt innehåll. Nu hotar EU företagen med lagstiftning.

Europakommission riktade på måndagen ny kritik mot nätjättar som Facebook, Twitter, Microsoft och Google-ägda Youtube, för att de inte gör tillräckligt för att stävja och agera mot hatfulla kommentarer på sina sajter.

Kom överens i somras

I somras gick företagen med på en frivillig överenskommelse, där de åtog sig att inom 24 timmar hantera och plocka bort allt material (upplagt inom EU) som användare flaggar som rasistiskt eller på annat sätt hatiskt mot andra människor. Dessutom skulle plattformarna aktivt arbeta för att motverka och förebygga näthat.

Överenskommelsen gjordes i kölvattnet av den upptrissade stämningen kring flyktingkrisen och flera terrorattacker på europeisk mark.

”Målet är realistiskt”

Ett halvår senare konstaterar nu alltså kommissionen att nätjättarna inte lever upp till kraven de åtog sig. Enligt en rapport granskas inte ens hälften av allt flaggat material inom 24 timmar. Efter 48 timmar hade däremot över 80 procent av allt material kontrollerats.

– Detta bevisar att målet är realistiskt, men att det kräver starkare tag från it-företagen, säger en företrädare för Europakommissionen till Reuters.

Hotar med lagstiftning

Samtidigt visar rapporten att det är stor skillnad på resultaten i olika länder. I Tyskland och Frankrike är över hälften av anmälda kommentarer borttagna inom ett dygn, medan antalet hanterade ärenden i Österrike är elva procent och i Italien bara fyra procent.

Om inte företagen själva bättrar sig hotar nu kommissionen med lagstiftning i frågan.

Omdebatterat förslag i Sverige

I förra veckan väckte också Sverige kulturminister Alice Bah Kuhnke debatt när hon lyfte fram möjligheten att med lagstiftande medel agera mot näthatet på Facebook i Sverige, om inte det sociala medieföretaget själv gjorde något åt det framförallt rasistiska hatet på sajten.

– Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet, sa hon till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.