EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar Trump för att införa importtullar Foto: TT

EU-ledare lyfter ett varningens finger åt Trump

Publicerad

I dag inleds G20-mötet i Hamburg. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar för ett handelskrig om USA inför tullar på europeisk stålimport.
– I dag är det inte läge att gå tillbaka till protektionism, säger han.

USA:s president Donald Trump både varnas och uppmuntras av EU. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk är optimistisk efter att ha lyssnat på den amerikanske presidentens tal i Polen under gårdagen.  

Han uppmanar bland annat Ryssland att byta riktning och tackar Polen för att landet uppfyller Natos budgetmässiga målsättning. 

– Vi hörde överraskande positiva ord från Trump i går. Vi har väntat länge på att få höra det, sade Tusk på EU-ledarnas presskonferens inför G20-mötet i Hamburg.

LÄS MER: Trumps tal i Polen

Varnar Trump

Andra EU-ledare är dock mer kritiska och vill utfärda en varning till Trump.  

– Om USA inför tullar på europeisk stålimport så är EU redo att reagera omedelbart, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på samma presskonferens.

LÄS MER: I dag möts Trump och Putin

Juncker poängterar att det inte är läge att gå tillbaka till protektionism.  

– Det är inte den rätta vägen. Den rätta vägen visade vi i går i Bryssel, förklarar Juncker med hänvisning till den principöverenskommelse som gjorts med Japan om ett frihandelsavtal.

Vill få Trump att återgå till Parisavtalet

Den brittiska premiärministern Theresa May hoppas att G20-mötet ska leda till att den amerikanske presidenten byter spår gällande klimatfrågan.

LÄS MER: USA lämnar klimatavtalet

– Jag hoppas att de kan hitta en väg för att komma tillbaka till Parisuppgörelsen. Jag tror att det är möjligt. Vi kommer inte att omförhandla Parisavtalet, men jag vill se USA leta vägar för att återvända, sade May till BBC inför toppmötet. 

Hon påpekar att det är ett gemensamt budskap som kommer att ges till presidenten. 

LÄS MER: Våldsamma protester inför G20-möte

Brics-länderna eniga med EU

Också från de så kallade Brics-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – talas om klimatkamp och handel.

”Vi uppmanar det internationella samfundet att tillsammans arbeta för implementering av Paris-avtalet”, heter det i ett gemensamt uttalande från länderna, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

När det gäller handeln så uppmanar de till ett transparent, reglerat och icke-diskriminerande och inkluderande multinationellt handelssystem.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

G20-mötet i Hamburg

Mer i ämnet