Trump och Putin – i dag möts de för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Idag träffas USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin för första gången, i samband med G20-mötet i Hamburg.
– Det finns en mängd konfliktytor mellan dem, säger Niklas Svensson, SVT Nyheters utsände på plats i Hamburg.

De två världsledarna hälsade hövligt på varandra när de anlände till G20-mötet i Hamburg. På en kort video som släppts av den tyska regeringen ses Trump kliva fram och hälsa på en leende Putin, som står vid ett bord där flera världsledare samlats i samband med ankomsten till mötet

I nästa sekvens står de leende bredvid varandra medan Trump ger Putin en klapp på ryggen.

Komplicerat förhållande

Den amerikanske presidenten Donald Trump har ett minst sagt komplicerat förhållande till Ryssland och dess president, Vladimir Putin. Under valrörelsen förra året sa Trump ett flertal gånger att han ville förbättra relationen mellan USA och Ryssland, och riktade anmärkningsvärt lite kritik mot Putin för att vara en amerikansk politiker.

ANALYS: ”Trump vill skapa bättre relation till Ryssland”

Men den ambitionen har lagts på is på grund av en mängd konflikter – bland annat Syrienkriget och anklagelser om att Ryssland lagt sig i det amerikanska presidentvalet.

Foto: TT

”Destabiliserande åtgärder”

– Det är många som pekar på att Trump under valrörelsen uttryckte sig positivt om Putin. Samtidigt uttalade han sig kritisk mot Rysslands ”destabiliserande åtgärder” under ett tal i Polen i går, säger Niklas Svensson, SVT Nyheters utsände på plats i Hamburg, och fortsätter:

– De har ju flera konfliktytor – bland annat Syrien och hela härvan kring anklagelserna mot att Ryssland ska ha lagt sig i valet och kopplingen mellan människor runt Trump och Ryssland.

LÄS MER: Utredning startas om rysk inblandning i Trump-kampanjen

Början på Trumps tid som president har präglats av anklagelser om hans kopplingar till Ryssland. Trump har medgett att Ryssland ”kan ha” försökt påverka presidentvalet i november som tog honom till makten, men också föreslagit att även andra kan ha varit inblandade.

Motsättningar i Syrien

Motsättningen mellan amerikanska och ryska intressen i Syrien trappades upp när Trump beordrade en robotattack mot en syrisk flygbas, då Ryssland riktade hård kritik mot landet.

TV: Efter giftgasattacken – USA har avfyrat robotar mot Syrien

Ryssland ser Syrien som en viktig allierad, och är måna om att Assadregimen inte faller. Samtidigt ser USA Assadregimen som krigsförbrytare som helst ska ersättas. Men båda länder är ense om att bekämpa terroristorganisationer som IS.

Trump möter Putin utan experter

Enligt TT säger en källa i Vita huset att Trump bara kommer ha med sig utrikesministern Rex Tillerson och en tolk, vilket oroar flera bedömare.

– Varken Tillerson eller Trump har erfarenhet av utrikespolitik. Därför behöver de ha experter i rummet när de möter Putin, säger Thomas Wright vid tankesmedjan Brookings institution, till TT.

LÄS MER: Trump till Ryssland: Sluta med fientligheten mot Ukraina

Andra ämnen som med största sannolikhet kommer tas upp när Trump och Putin möts är kriget i Ukraina, Nordkorea och terrorbekämpning världen över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

G20-mötet i Hamburg

Mer i ämnet