Trump Foto: TT

Efter giftgasattacken – USA har avfyrat missiler mot Syrien

Uppdaterad
Publicerad

USA har genomfört en omfattande attack mot Syrien efter kemgasattacken i tisdags. 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk avfyrades, natten mot fredag, mot ett flygfält i närheten av staden Homs, på direkt order av Donald Trump. Attacken ska ha slagit ut stora delar av flygbasen. Minst sju syriska soldater ska ha mist livet, enligt den syriska armén.

SVT Nyheter sänder live efter missilattacken – följ sändningen här

– I kväll beordrade jag en riktad militär attack mot flygfältet i Syrien från vilket den kemiska attacken utfördes, sade Trump i ett första uttalande, och fortsatte:

Syrienkriget

– I tisdags avfyrade Syriens diktator al-Assad en fruktansvärd kemattack mot oskyldiga civila. (genom att använda) en dödlig nervgas, ströp Assad livet ur hjälplösa kvinnor, män och barn. Det var en långsam och brutal död för så många. Till och med vackra bebisar blev brutalt mördade i den här mycket barbariska attacken. Inget av guds barn ska någonsin uppleva dessa hemskheter.

– Det är av intresse för USA:s nationella säkerhet att förhindra spridning och användning av kemiska vapen, säger Trump.

Syrien: Sju döda

Det var cirka 02.40, svensk tid, som amerikansk militär utförde attacken. Målet var flygfältet Shayrat, som kontrolleras av regeringsstyrkor, nära staden Homs i Syrien. Det är den plats där USA tror att tisdagens giftgasangrepp inleddes. De materiella skadorna på basen beskrivs som omfattande.

Uppgifterna om döda och skadade går isär. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) ska minst fyra syriska soldater, inkluderat en officer, ha dödats i attackerna. Enligt den syriska armén har sju personer dödats, och nio personer ska enligt dessa uppgifter också ha skadats, rapporterar AP.

Enligt statlig rysk tv ska missilattacken ha förstört nio syriska stridsflygplan, men visar samtidigt bilder från den påstådda flygbasen där landningsbanan verkar vara intakt.

”USA stöttar terrorism”

Homs guvernör, Talal Barazi, säger att han inte är förvånad över att USA och Israel ”stöttar terrorism” genom sin missilattack på Syrien. Han kallar attacken en ”aggression” och att Syrien kommer möta den aggressionen i all dess former.

Barazi anklagar även USA för att använda IS och Nusrafronten ”och vissa arabiska regimer” som verktyg i en konspiration mot Syrien.

Iran har fördömt attacken och säger att ensidig aktion är ”farligt, destruktivt och bryter mot internationella bestämmelser”. Detta enligt Bahram Ghasemi, talesperson för utrikesministeriet.

Ryssland: ”Aggressionsattack mot en FN-medlem”

Ryssland kallar den amerikanska missilattacken mot Syrien en ”aggressionsattack mot en FN-medlem”. Konstantin Kosachev, rysk diplomat och politiker i överhuset, säger att antiterroristsamarbetet mellan USA och Ryssland nu ”lagts ner innan det ens påbörjats”. Vidare säger han att medan ”ryska kryssningsmissiler slår mot terrorister, träffar amerikanska missiler syriska regeringsstyrkor som leder slaget mot terroristerna”.

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien (starka bilder)

Kreml har även sagt att i och med missilattackerna så ökar risken för luftkollisioner mellan Ryssland och USA, enligt Reuters.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson pratade under torsdagen med sin ryske motsvarighet, Sergej Lavrov, och ställde då frågan om ”hur Ryssland ser på gasattacken”. Tillerson varslade även på en pressträff om att USA överväger ett passande svar på kemvapenattacken i Syrien. Av allt att döma kom detta svar, natten mot fredag svensk tid.

Enligt nyhetsbyrån AFP uppmanar Kina till att man undviker ”ytterligare försämring” i Syrien, samtidigt som man fördömer användandet av kemiska vapen.

Flera länder ger sitt stöd

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu ger sitt hela stöd till Trumps beslut och säger att den amerikanska presidenten ”både ord och agerande” skickade ett klart budskap att ”användandet och spridningen och kemiska vapen inte kommer tolereras”.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att den australiska regeringen ”starkt stöder det snabba och rättfärdigade svaret från USA” att avfyra missiler mot en syrisk flygbas, men tillägger: ”men vi är inte i krig med Assad-regimen och USA har klargjort att de inte vill störta Assad-regimen”.

Storbritanniens regering ställer sig också bakom USA och säger i ett uttalande att missilangreppen är ett ”rättmätigt svar på den barbariska kemvapenattacken”.

Saudiarabien, en regional fiende till Assad-regimen, prisar det ”modiga beslutet” av Donald Trump, och ger även den syriska regimen skulden för kemvapenattacken tidigare i veckan.

Turkiet sluter även upp bakom USA, och uppmanar till en flygförbudszon över Syrien. Landets vice premiärminister, Numan Kurtulmus, säger att han ser positivt på USA:s attack, att det internationella samfundet måste hålla fortsatt stånd mot Assads regim och att den syriska regeringen måste straffas fullt ut på den internationella arenan. Han tillägger att han hoppas på att USA:s operationer i Syrien ska bidra till fred och att processen måste accelereras.

Över 80 människor dödades

Syrien anklagas för att ha använt kemvapen i en attack i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib i Syrien. Minst 86 människor dödades. USA och många andra länder lägger skulden för attacken på Syriska regeringsstyrkor.

– Det finns inga tvivel om att Syrien använde förbjudna kemiska vapen, och har brutit mot sina skyldigheter enligt konventionen om kemiska vapen och ignorerat uppmaningen från FN:s säkerhetsråd, sade Trump.

LÄS MER: Abdul överlevde giftgasen: ”Kunde inte styra mina ben”

Den amerikanska attacken utgjordes av totalt 59 Tomahawk-missiler, och riktades mot flera mål på flygfältet Shayrat. Det bekräftar en talesperson för Pentagon, enligt Reuters, och räknar i ett uttalande upp vad man riktat in sig på:

”Flygplan, och skyddsrum för flygmaskiner, logistiska förvaringsutrymmen och bränsleförvaring, förvaringsutrymmen för ammunition, luftförsvars-system och radar”.

Rysslands president Vladimir Putin anser att attackerna är en aggression mot en suverän FN-stat och att bryter mot internationell rätt. Ryssland kräver ett omedelbart sammankallande av FN:s säkerhetsråd. Ryssland hotar att avsluta allt militärt samarbete med USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet