Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen (i vitt i mitten) inför sitt första sammanträde i Bryssel. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

EU lovar klimatlag 2020 – vill satsa 1000 miljarder euro

Uppdaterad
Publicerad

En europeisk klimatlag och en gigantisk omställningsfond utlovas av EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi arbetar på att kunna mobilisera 1000 miljarder euro i investeringar, säger hon.

– EU måste gå före på det här området, konstaterar von der Leyen på en presskonferens i Bryssel efter den nya kommissionens första sammanträde på onsdagen.

Det har redan tidigare läckt ut att en klimatlag kommer att läggas fram under år 2020, med målet att göra EU klimatneutralt år 2050. Omställningsfonden ska i sin tur använda pengar från EU-budgeten och Europeiska investeringsbanken (EIB) för att hjälpa samhällen och områden att skapa en mer miljömässigt hållbar framtid.

– Vi arbetar på att kunna mobilisera 1000 miljarder euro i investeringar under nästa budgetperiod (fram till 2027), säger von der Leyen i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.