Sveriges EU-minister Hans Dahlgren förvånas inte över dagens händelseförlopp i det brittiska parlamentet. Enligt Dahlgren ligger bollen ligger nu i London där Storbritannien måste förtydliga vad som kommer ske härnäst i brexit-processen. Foto: TT

EU-minister: Bollen ligger just nu i London

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) säger till SVT Nyheter att han inte är förvånad över att en brexit-omröstning dröjer. Enligt Dahlgren inväntar EU nu ett besked från Storbritannien gällande vad som händer härnäst.
– Bollen ligger nu i London, säger Hans Dahlgren.

Det brittiska parlamentets underhus röstade under lördagen igenom ett tillägg som innebär att en brexit-omröstning senareläggs.

Beskedet kom inte som en större överraskning för EU-minister Hans Dahlgren.

– Vi visste redan i torsdags när våra förhandlare kommit överens med de brittiska förhandlarna och efter att det europeiska rådet ställt sig bakom överenskommelsen, att det fanns ett stort frågetecken gällande vad som skulle hända i underhuset i dag, säger Hans Dahlgren.

Förtydliga vad som händer härnäst

Från EU:s håll kommer nu krav på att Storbritannien måste förtydliga vad som ska ske härnäst i brexitprocessen.

– För att det ska bli ett avtal krävs att både underhuset godkänner det och sedan att Europaparlamentet godkänner det. Jag tror inte att det är svårt på Europaparlamentets sida, men uppenbarligen så finns det ännu inte någon klarhet kring om det här går att få igenom i underhuset, konstaterar Hans Dahlgren.

Hans Dahlgren vill inte spekulera kring hur Boris Johnson kommer att agera samt om Storbritanniens premiärminister verkligen kan gå emot en ny tidsfrist för när en uppgörelsen om brexit är nådd.

– Bollen ligger i London och det är bra om vi får besked så fort som möjligt om hur man har tänkt sig vägen framåt, säger Dahlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer