Angela Merkel blir alltmer frispråkig i relationen med USA i takt med att hennes dagar som förbundskansler är räknade, skriver Erika Bjerström. Foto: Markus Schreiber/AP, Andrew Harnik/AP

Analys: EU och USA glider allt hastigare isär

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kina och Ryssland är vinnarna när EU och USA hastigt glider allt längre isär. USA:s vicepresident Pence reste i veckan runt och läxar upp EU-ministrar och militärer. Och i en ovanligt frispråkig reaktion kallar Tysklands förbundskansler Angela Merkel USA:s politik för ”skrämmande”.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Amerika är inte ett land, det är en värld” sade den brittiska poeten Oscar Wilde när han som ung man steg i land i New York 1882. Men trots européers och amerikaners skilda kulturer så har alliansen vilat på trygg grund sen andra världskrigets slut.

Allt vi tar för givet utgår från att Europa och USA är allierade. Det är grundstenarna i försvaret av demokrati. Men två år in på Trumps mandatperiod är stämningen sämre än någonsin.

Samarbetet eroderar

Sakta men säkert eroderar det transatlantiska samarbetet. Donald Trump hävdar sin amerikanska världsbild på bekostnad av sina allierade. I varje internationell konflikt har EU och USA med osviklig precision hamnat på olika sidor av skranket.

Under sin rundresa i Europa skärpte vicepresidenten Mike Pence USA:s krav att EU sällar sig till den amerikanska linjen med sanktioner och ett uppsagt Iranavtal.

Men EU anser att iranierna lever upp till avtalet där de lovar avstå från kärnvapen och har istället stärkt sina handelsförbindelser med Iran. Detta kallade Mike Pence för ett ”icke tillrådligt steg” och sa att beslutet enbart stärker Iran och skapar mer distans mellan USA och Europa.

I en besk kommentar svarade EU-kommissionen att ”EU erkänner inte att amerikanska sanktioner kan appliceras extraterritoriellt”, det vill säga att andra länder ska ansluta sig till det USA bestämt. Så dålig stämning är det.

Merkel mer frispråkig

Under den säkerhetspolitiska konferensen i München i helgen började Mike Pence med att framföra hälsningar till församlade stats- och regeringschefer, ministrar och generaler från president Trump. Han pausade för att ta emot applåderna men istället möttes han av en iskall tystnad.

Då hade president Trump precis twittrat att han förväntar sig att EU tar emot 800 IS-krigare som USA har tagit till fånga i Syrien. Trump anser att de ska ställas inför rätta i europeiska länder. Om EU vägrar så kommer USA att släppa dem fria, i samband med att USA drar sig ur Syrien.

USA kom också med kritik mot att EU inte villkorslöst ställt sig bakom oppositionsledaren Guaido i Venezuela.

Angela Merkel blir alltmer frispråkig i takt med att hennes dagar som förbundskansler är räknade. I sitt tal gick hon till attack mot USA:s isolationism. Hon kallade det för ”dåliga nyheter” att USA och Ryssland drar sig ur INF, avtalet om att avskaffa kärnvapen.

USA kritiserar i gengäld Tyskland för att inte satsa mer på sitt försvar, ett krav USA har på alla Nato-medlemmar. Det finns knappt en punkt längre där USA och EU drar åt samma håll. Hotet om ett fullskaligt handelskrig har samtidigt ryckt närmare.

Bilexport hotar

EU och främst Tyskland har länge hållit andan i väntan på president Trumps beslut om han ska införa tullar på importen av personbilar från Europa. Han har inväntat en utredning som amerikanska handelsdepartementet låtit göra enligt ett handelsfördrag från 1962, för att analysera huruvida EU:s export av bilar till USA är ett hot mot landets säkerhet.

I fredags var utredningen klar. Utredningen är inte offentliggjord men enligt Angela Merkels talesman Steffen Seibert, ska utredningen ha kommit fram till att den europeiska bilexporten är ett hot mot amerikansk säkerhet.

I så fall kan Donald Trump kan när som helst, från idag och 90 dagar framåt besluta om att införa 25 procents tullar på importen av personbilar. Att USA skulle dra slutsatsen att tysk bilexport hotar amerikansk säkerhet kallade Angela Merkel för ”skrämmande” under sitt anförande på säkerhetskonferensen i München.

Här får hon stöd från Kina som i en kommuniké slår fast att ”Kina motsätter sig missbruk av nationella säkerhetsklausuler som allvarligt skadar multilateral handel”.

Tvinga EU till förhandlingsbordet

Donald Trump har en poäng i att handelsbalansen är ojämn. USA har 2,5 procents handelstullar på europeisk personbilsimport medan motsvarande tullar i EU ligger på tio procent. Men med tanke på att amerikanska tullar ligger betydligt högre på SUV:ar och små lastbilar, så jämnas det ut.

Donald Trump har tidigare kritiserat de EUs generösa jordbrukssubventioner som han kallat för orättvisa. Det spekuleras i att hans strategi går ut på att tvinga EU till förhandlingsbordet med hjälp av chockhöjda biltullar, för att tvinga fram en reformering av EUs jordbruksstöd.

När Mike Pence for hem till Vita Huset så landade Nancy Pelosi, talman i representanthuset, i Bryssel för att visa upp ett annat USA. Syftet med hennes besök är att skapa större förtroende för USA bland Nato-länderna. Hennes budskap är att de folkvalda i kongressen fortfarande ser Europa sin nära allierade. Det är en gest av goodwill men frågan är vad den betyder i det geopolitiska kris som seglat upp.

Glider hastigare isär

Samtidigt som Mike Pence reste runt och läxade upp EU-ministrar och militärer så möttes ryska, turkiska och iranska ledare i den ryska semesterorten Sochi. När USA drar sig ur multilaterala avtal och ämnar dras sig ur Syrien, så ökar Iran och Rysslands makt i Mellanöstern.

Och samtidigt som Mike Pence läxade upp EU så överväger USA handelstullar mot EU som kommer bli ett dråpslag mot europeisk bilindustri. Istället för att bekämpa varandra, önskar EU:s ledare göra gemensam sak med USA för att hålla jämna steg med Kinas maktambitioner.

Vore det inte för att stämningen var på nollpunkten så skulle EU, Japan och USA just nu kunna överlägga om hur man ska utveckla standard kring 5G istället för att låta Kina sätta normerna. Men det är inte den tidsandan som råder. EU och USA glider allt hastigare isär.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.