EU-ordförande Reinfeldt fördömer Burma

Uppdaterad
Publicerad

EU kräver ett villkorslöst frigivande av Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi, och skärper dessutom sanktionerna mot diverse statsägda företag och de personer som hålls direkt ansvariga för domen mot henne, säger statsministern och EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt.

-Det är ett starkt fördömande. Det rättsvidriga beslutet kommer att leda till uppskärpta sanktioner mot Burma, säger Reinfeldt.

Frågan många experter ställer sig är hur effektiva dessa sanktioner egentligen är.

-Vi har sett sanktioner sedan 1996 som gradvis skärpts, och noterar att regimen själv väldigt ofta ställer krav på att sanktionerna ska hävas. Det handlar om allt från partiella handelsembargon, krav på att inte tillåta vapenexport, frysning av tillgångar och inreseförbud. Det är den väg som vi trots allt kan fortsätta.

-Sedan skulle vi alla önska att det inte fanns den här typen av rättsvidriga regimer och att vi hade välfungerande demokrati världen över. Nu förhåller det sig inte på det viset och vi är bara tydliga i vårt fördömande, och ställer krav på villkorslös frigivning av Aung San Suu Kyi, säger Reinfeldt.

Ett annat sätt att påverka regimen i Burma skulle kunna vara att skärpa kraven på landets grannar som skyddar regimen, som Kina, Indien och Thailand.

-Vi för ju samtal kring situationen i Burma vid möten med asiatiska ledare och tar väldigt ofta upp hur vi ska kunna agera för att nå framgång, men det måste komma från två håll. Jag skulle också önska att detta kunde tas upp i FN-systemet. Nu tar jag mitt ansvar som EU-ordförande och EU står väldigt samlat i sitt fördömande, och tror ända att de sanktioner vi sett trots allt fungerar på det viset att de är besvärande för juntan, säger Reinfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.