Förödelsen är total i staden Sinjar i norra Irak. Islamiska Staten, IS dödade flera tusen yazidier när de intog staden för lite mer än ett år sedan. IS stod emot flygbombningar i nästan ett år här i Sinjar. Foto: Niclas Berglund

EU-parlamentet: Folkmord på religiösa minoriteter i Irak och Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Det som terrorrörelsen Islamiska staten (IS) gör mot kristna och yazidier i Irak och Syrien är att beteckna som folkmord, anser EU-parlamentet i en resolution som antogs i Strasbourg i dag.

Folkmord, säger EU-parlamentet om vad terrorrörelsen Islamiska staten (IS) ägnar sig åt mot kristna och andra religiösa minoriteter i Irak och Syrien.

Nu uppmanas världssamfundet att säga samma sak.

– Det är ett stort beslut. Det är första gången som Europaparlamentet erkänner ett pågående folkmord och det är oerhört viktigt ur många olika aspekter, inte minst ur offrens och alla de drabbades perspektiv, säger svenske ledamoten Lars Adaktusson (KD) sedan parlamentet med stor majoritet röstat igenom en resolution i ärendet på torsdagen.

Ökar trycket på EU och FN

Resolutionen har ingen omedelbar juridisk tyngd, men ökar trycket på exempelvis FN och EU att agera.

”Det här föranleder åtgärder i enlighet med FN:s konvention från 1948 om förebyggande och bestraffning av folkmord”, heter det från EU-parlamentet.

Adaktusson, som varit drivande bakom resolutionen, hoppas nu få draghjälp från en liknande omröstning i USA:s kongress för att föra upp folkmordsfrågan till FN:s säkerhetsråd.

– Skulle det bli så att både Europaparlamentet och amerikanska kongressen kommer fram till att det pågår folkmord på kristna och yazidier så är det naturligtvis en oerhört stark signal till FN och FN-systemet att också ta upp det här, säger Adaktusson.

Sex partigrupper i EU-parlamentet står bakom resolutionen – alla utom vänstergruppen GUE/NGL samt Marine Le Pens högerpopulistiska ENF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.