EU-parlamentet tar kommissionen till EU-domstolen – vill se indraget EU-stöd till kritiserade medlemsländer. Foto: TT

EU-parlamentet stämmer EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

En strid över rättsstatsprincipen har blossat upp inom inom EU. Nu drar EU-parlamentet EU-kommissionen inför rätta för att inte ha använt sig av en mekanism som gör det möjligt att stoppa ekonomiskt stöd till länder som bryter mot demokratiska grundprinciper.

Parlamentets missnöje över att kommissionen hittills valt att inte använda sig av den så kallade villkorsmekanismen – en funktion som gör det möjligt att stoppa EU-stöd till länder som bryter mot rättstatens principer – har varit känt under en längre tid.

Väntar in domstolsbeslut

Kommissionen har haft möjligheten att använda sig av mekanismen sedan den formellt började gälla vid årsskiftet. Men man har hittills avstått.

Samtidigt har EU-parlamentet ivrigt argumenterat för att den bör sättas i bruk mot länder som Polen och Ungern. Två länder som ofta kritiserats för att inte respektera demokratiska grundprinciper.

Kommissionen har argumenterat för att man fortfarande arbetar med att ta fram riktlinjer för hur mekanismen ska användas. Dessutom utreds villkorsmekanismen just nu i EU-domstolen, på begäran av just Polen och Ungern.

Godtas inte av parlamentet

Att det råder oklarheter kring hur villkorsmekanismen får användas är dock ett argument som inte godtas av parlamentet. Redan i våras satte man ett ultimatum. Senast 1 juni skulle riktlinjer vara på plats, men den tidsfristen löpte ut.

EU-parlamentets talman David Sassoli skriver på Twitter att en stämningsansökan lämnades in under fredagen.

”I enlighet med parlamentets resolutioner har vår rättstjänst i dag (fredag) väckt talan mot Europeiska kommissionen för underlåtenhet att tillämpa villkorsmekanismen vid EU-domstolen”, säger Sassoli i ett uttalande, rapporterar tyska DW.

”Vi förväntar oss att Europeiska kommissionen agerar på ett konsekvent sätt”, sade Sassoli vidare. ”Orden måste omsättas i handling.”

Villkorsmekanismen skapades med anledning av växande oro över att bland annat domstolars och mediers friheter ansågs hotade i ett antal medlemsländer. Mekanismen kan dock bara användas om det finns en klar risk för att EU-medel missbrukas på grund av sådana överträdelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.