SVT:s utsända Chrisoffer Wendick och Tomas Thorén om läget vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Foto: SVT

”EU:s kortsiktiga plan är att backa upp Grekland”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har lämnat flyktingavtalet med EU och Grekland vaktar nu sin gräns mot landet med polis och militär. Hur unionen ska hantera situationen med tiotusentals människor på flykt återstår nu att se.

– Den kortsiktiga planen är att backa upp Grekland, som är EU:s gränsvakt här nere, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Straffen för de som otillåtet korsar gränsen är hårda. De som redan gripits och åtalats riskerar fyra års fängelse och 10 000 euro i böter.

– Också sättet det kommuniceras på, på engelska så att alla förstår, syftet med det är förstås att avskräcka de som har tankar på att ta sig över hit, säger Christoffer Wendick i Aktuellt.

Han är på plats på den grekiska sidan av den 20 mil långa gränsfloden Evros och vittnar om en hård gränsbevakning.

– Det är mycket militär som patrullerar och vi har hört helikoptrar som flugit över oss.

Hur ser EU:s plan ut nu?

– Den kortsiktiga planen är att backa upp Grekland, som är EU:s gränsvakt här nere, med materiel och personal och det landet behöver. Men de svåraste och tuffaste frågorna – hur ska man få en fungerande relation med Turkiet och hur ska man få fred i Syrien och Idlibprovinsen – de frågorna ska förstås tas upp på ett möte med utrikesministrarna, men det är inget man löser i en handvändning.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.