EU-toppen om energikrisen: ”Vi tänker inte bli utpressade av Putin”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har väckt liv i energifrågan. På EU-nivå är budskapet tydligt: vi måste bli kvitt beroendet av rysk gas och olja och bli självförsörjande. Enligt Europeiska kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har kriget inneburit ett uppsving för grön energiomställning, men tills bitarna faller på plats kommer vi behöva hushålla.

– Vrid ner termostaten och duscha kortare, säger han i SVT:s Agenda.

EU importerar rysk olja och gas för en miljard euro om dagen. Nyligen hotade Rysslands president Vladimir Putin med att stänga av gasleveranserna till EU om utbetalningar inte görs i rysk valuta. Något som enligt Europakommissionens vice ordförande Frans Timmermans är otänkbart.

– Ryssland får betalt enligt kontraktet, som säger euro eller dollar, inte rubel. Vi tänker inte bli utpressade av Putin, säger Timmermans i SVT Agenda.

Uppsving för grön energiomställning

På EU-nivå har energifrågan haft en hög prioritet – Europa måste bli självförsörjande.

– Vi är alldeles för beroende av rysk olja och gas, och måste minska det snabbt, säger Timmermans.

Hur påverkar den här krisen omställningen till förnybar energi i EU?

– Om vi ska bli självförsörjande måste vi använda förnybara energikällor. Vi måste skapa vår egen energi, kärnkraft i all ära, men det är billigare och snabbare med förnybara källor som solenergi, vindkraft, biogas eller geotermisk energi. På så vis innebär kriget ett uppsving för EU:s gröna giv och energiomställning, säger Timmermans.

”Duscha kortare”

Europa har ingen egen olja och lagret av gas är litet. Inom EU undersöker man nu olika lösningar, bland annat på import av naturgas från USA. Om Ryssland beslutar sig för att stänga av gasen är EU redo, men vi kommer att behöva hushålla, förklarar Timmermans.

– Var och en av oss måste tänka på att förbruka så lite energi som möjligt. Vrid ner termostaten, ta på en tröja, duscha kortare tid.

Skattesäkningar

De höga bränslepriserna har gjort att många länder, inklusive Sverige, nu sänker skatterna på fossila drivmedel. I Sverige föreslår oppositionen ytterligare sänkningar, som om de godkänns, skulle underskrida EU:s miniminivå. Det skulle innebära att Sverige måste förhandla frågan i EU.

– Inget annat medlemsland har bett oss att ändra på energidirektivet av det skälet. Det finns så många skattesatser för energi och så många nationella åtgärder att vidta utan att konsultera EU, om man inte vill, säger Timmermans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.