Greklands finansminister Yanis Varoufakis, andra från vänster, syns lämna krismötet i Bryssel på lördagen.

EU säger nej till Greklands krav

Uppdaterad
Publicerad

Eurozonens finansministrar avvisar Greklands krav på förlängning av tidsfristen för stödprogrammet. Men grekiska regeringen kommer ändå att genomföra folkomröstningen den 5 juli.

Finansministrarna går inte med på att skjuta fram sista datum för fristen för stödprogrammet till nu på söndag den 5 juli då grekiska regeringen vill hålla en folkomröstning.

– Stödprogrammet till Grekland förlängs inte efter den 30 juni, sa eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem i Bryssel på lördagseftermiddagen.

Ekonomiska krisen i Grekland

Vid en presskonferens i Bryssel efter beskedet berättade den grekiske finansministern Gianis Varoufakis att folkomröstningen, trots eurogruppens nej, kommer att genomföras.

”Som demokrater ska”

– Vi gör det som demokrater ska göra. Om folket vill att vi skriver på så gör vi det, sa Varoufakis.

Enligt finansminstern fick Grekland för några dagar sedan ett konkret förslag från eurogruppens förhandlare. Det är det som de grekiska väljarna ska säga ja eller nej till.

Men Varoufakis tillade också något viktigt. Han sade att regeringen kommer att uppmana väljarna att rösta ja – om förslaget till avtal från eurogruppen ”förbättras”. Men som det ser ut nu är rekommendationen från den grekiska regeringen ett nej till förslaget till överenskommelse mellan eurogruppen och Grekland.

Det handlar om det bud som EU, Internationella valutafonden IMF och Europeiska centralbanken ECB lämnat där man avslagit Greklands eget bud som mest var inriktat på avgifts- och skattehöjningar men inte på en genomgripande reform av det tungrodda och korrumperade grekiska samhällssystemet.

Ingen omröstning om euron

Den grekiske finansministern hävdade bestämt att folkomröstningen inte handlar om Greklands medlemskap i eurozonen, det vill säga om landet ska överge euron och införa en egen nationell valuta.

– För att det ska kunna vara en omröstning om euron krävs att det finns en sådan möjlighet enligt EU-fördragen – och det gör det inte, sa Gianis Varoufakis.

Enligt flera bedömare har stämningen i Grekland svängt den allra senaste tiden. Tidigare var de flesta greker beredda att rösta ja på söndag men nu anses de flesta luta åt ett nej.

Tungt ansvar på väljarna

Det är ett tungt ansvar som nu vältras över på de grekiska väljarna, som nu plötsligt förutsätts vara experter på en extremt svår materia, skriver SVT:s Bo Inge Andersson i en analys.

I sin analys ställer sig Bo Inge Andersson frågan hur EU:s ställning i världspolitiken påverkas av det som nu hänt.

– EU anses som en viktig aktör men nu står sammanslutningen inför något som kan bli både ett ekonomiskt och ett politiskt kaos, skriver han.

Inte minst kommer Ryssland att se det som en framgång när Europeiska unionen splittras, menar Bo Inge Andersson.

Läs Bo Inge Anderssons hela analys här!

Våga se verkligheten – Kejsaren är naken!  Det skriver SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet i sin analys.  – Det handlar nämligen inte bara om två procent av Europas ekonomi, det vill säga Grekland, utan om hela europrojektet, menar Rawet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet